Zbog smeća na mostarskim ulicama povećan rizik za razvoj zaraznih bolesti

N1

Rješenje za deponiju Uborak još se ne nazire. Trinaest dana deponija je blokirana, a smeće se gomila na ulicama Mostara. Predstavnici Inicijative 'Jer nas se tiče' uputili su šest zahtjeva gradskim vlastima, s ciljem, kako navode, brzog i učinkovitog rješenja. Izvanredno je zasjedao i Štab Civilne zaštite, koji zasad neće proglasiti stanje nesreće prouzročenne neodvoženjem otpada.

Ogromne količine smeća već danima se gomilaju na ulicama Mostara. Kontejneri su već odavno popunjeni, a smeće je na ulicama i trotoarima, zbog čega je pješacima često otežano kretanje.

Pitali smo građane o smeću na ulicama i evo šta su nam kazali.
“Ja živim u ovoj zgradi ovdje, vidite koliko to izgleda ružno, volio bih da se riješi.”
“Ovo je stvarno sramota, opasnost za građane, za djecu, vidite šta je u svijetu.”
“Bitno je da se ovo riješi ili ćemo dobiti koronu kao u Italiji.”
“Ovo je katastrofa, smrdi, ali gdje bacati smeće? Ovo je stvarno katastrofa.”

Zbog trenutne situacije povećavan je rizik za razvoj zaraznih bolesti, upozoravaju u Federalnom Zavodu za javno zdravstvo.

“Mi smo sad u sezoni gripe, zatim smo u aktivnom nadzoru vezano za prisutnost korone i sad nam ne bi trebalo izbijanje epidemija i dodatnih zdravstvenih problema u našem gradu”, kazala je Andrea Jurić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo HNK.

“Taj komunalni otpad koji se nalazi na ulicama, 90 posto je biološki otpad. Korona virus preživljava 9 dana na suhoj podlozi, onda možete misliti koliko dugo će preživjeti na biološkom otpadu”, poručio je Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar.

Ipak, proglašenja stanja nepogode za sada neće biti.

“Ali ukoliko se vrlo skoro ne pristupi odvozu otpada bit će primoran da donese jednu takvu odluku”, kazao je Stjepan Šaravanja, šef Službe za komunalne poslove Grada Mostara. 

Međutim iz Inicijative “Jer nas se tiče” poručuju deblokade deponije neće biti do ispunjenja zahtjeva, koje su danas dostavili gradonačelniku.

“Naš glavni zahtjev je da deponija ne prelazi na lijevu stranu koja je otkupljena, i da se zatvori u roku od 18 mjeseci, to je naš zadnji rok”, istakao je Omer Hujdur, Inicijativa “Jer nas se tiče”

“Rekao sam im da je to ponuda oko koje se treba izjasniti novo Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik na blic. Ja ne mogu potpisati nešto za šta nemam ovlasti”, kazao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Iz policije ističu neće biti sile s ciljem deblokiranja deponije, rješenje je potrebno naći mirnim putem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad