Stečeni uslovi za ukidanje epidemije salmonele u KS

Vijesti 11. maj 201513:04 > 13:06
N1

Nakon što su se, prema stručnom mišljenju Zavoda za javno zdravstvo KS, stekli uslovi za odjavu epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo, kantonalna sanitarna inspekcija stavila je van snage rješenja o privremenom zatvaranju Centralne kuhinje i vrtića "Lastavica" JU "Djeca Sarajeva".

Odluka je donesena nakon što je Zavod za javno zdravstvo KS saopćio da su nalazi tri uzastopne stolice uposlenika Centralne kuhinje i vrtića “Lastavica” negativni, kao i da su kontrolni brisevi ruku uposlenih, opreme, radnih površina i pribora, uredni.

Iz Zavoda napominju i da svako dijete koje je imalo stomačne tegobe, također, mora obaviti tri uzastopna pregleda stolice, te nakon potvrde pedijatra da je nalaz uredan, može ponovo krenuti u vrtić.

Prestanak epidemije u Kantonu zvanično treba proglasiti ministrica zdravstva KS, dok bi Zavod za javno zdravstvo KS, trebao dati konačan stav o izvoru zaraze u vrtićima.

S obzirom da se još uvijek vrši prikupljanje i obrada relevantnih podataka Zavoda za javno zdravstvo KS, koji će napraviti zvaničnu informaciju sa analizom i evaluacijom, u ovom momentu, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ne može govoriti o mjerama koji će Inspektorat poduzeti u vezi sa ovim slučajem.

Podsjećaju da sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nastavljaju kontrole svih vrtića ove javne ustanove, nakon kojih će kontrolama biti obuhvaćeni i svi privatni vrtići u KS, saopćila je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.