Arman Šarkić za N1: Najopasniji scenario za širenje korona virusa

Vijesti 06. mar 202014:54 > 14:56
N1

Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo za N1 je pojasnio koji je najopasniji scenario kod pacijenata za koje se sumnja da imaju korona virus - a nije još uvijek dijagosticiran. U razgovoru za N1, Šarkić je podsjetio na preporuke građanima u aktuelnoj situaciji, ali i naveo bitne razlike između simptoma sezonske gripe i korona virusa.

“Bitno – možemo zajedno da dijelimo s građanima i to nam je od velike važnosti, da podignemo svijest na veći nivo, i to imamo u zadnja dva ili tri dana, a to je algoritam ponašanja u ovakvim situacijama. Bitno je imati razliku između sezonske gripe i korona virusa. Kompletna situacija korespondira sa sezonskom gripom. Najbitnije je da pacijent ako ima epidemiološku vezu sa korona virusom, a to je – ako je bio u zemljama gdje se pojavio korona virus, ili neko iz bliže okoline bio u tim zemljama, bitno je da se telefonski javi domu zdravlja u kojem teritorijalno pripada ili ambulanti porodične medicine”, rekao je Šarkić.

“Primamo poziv k znanju. Tim porodične medicine dolazi na lice mjesta, održava kontakt s njim, stavlja mu se maska i onda imamo gradaciju. Pacijent koji je ostao kući – može biti asimptomska reakcija, da nema nikakvih simptoma, ali 14 dana se prati stanje. Simptomi mogu biti blagi, srednji i teški. Kod blagih i srednjih, pacijent je u permanentnom kontaktu sa domovima zdravlja i epidemiološkom službom, u smislu davanja preporuka. Kod teških – nema izolacije nego se urgentno reaguje, vozi se prema Podhrastovima”, rekao je sagovornik N1.

Još jednom je zamolio građane da se ne dolaze u ambulantu porodične medicine na pojavu kihanja, kašljanja, to može biti viroza ili sezonska grupa – osim ako nemate epidemiološku vezu koja je ranije pojašnjena.

“Pacijent koji je suspektan na korona virus i dođe u prepunu ambulantu – to je najopasniji scenario, jer tada možemo imati rapidno širenje virusa. Da to ne bi imali – djelujmo preventivno, neka pacijent ostane kući i uspostavi kontakt sa ambulantom”, izjavio je Šarkić za N1.

“Kod sezonske gripe, ako je malo povišena temperatura, ostanite kući dan – dva. Zlatno je pravilo – ako se može ovladati tim stanjem, to je od pomoći. Ne dolazite sa prvim simptomima, ako temperatura ide gore – onda treba posjetiti ljekara”, zaključio je.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je 5. marta službeno potvrdila dva slučaja zaraze korona virusom. Oba su u Banjaluci, gdje su zaraženi otac i sin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad