Počelo suđenje za organiziranu krađu automobila u Sarajevu i Tuzli

Vijesti 06. mar 202016:56 > 19:08
N1

Suđenje Marku Trifkoviću, optuženom da je bio član organizirane kriminalne skupine koja se bavila krađom automobila, počelo je pred Sudom Bosne i Hercegovine. Pročitana mu je optužnica, u kojoj je navedeno devet kaznenih djela. Obrana je najavila da će se braniti alibijem. Trifković je uhapšen početkom godine, nakon što je bio u bjekstvu. Spekuliralo se da bi mogao biti ispitivan i o okolnostima ubistva sarajevskih policajaca, ali njegov advokat je to demantirao.

Marka Trifkovića optužnica tereti da je od 2011. do 2017. godine bio član organizirane kriminalne skupine koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.Tužitelj je nabrojao devet tačaka optužnice. Detaljno je opisao na koji način su članovi ove skupine pripremali krađe, presretali službene frekvencije policije, krali automobile na području Sarajeva i Tuzle, a zatim od vlasnika tražili novac, u nekim slučajevima i po 2.400 eura.

“Dana 12.12.2011. godine, na području Kantona Sarajevo, upotrebom podesno alata prorezali bravu vrata vozila Seat Ibizza, potom ušli u vozilo, te isto upotrebom dekodera stavili u pogon i prevezli u Istočno Sarajevo i sakrili u garažu, nakon čega je izvršen povrat vozila na način kako je opisano u tački br. 54”, kazao je Džermin Pašić, tužitelj Tužiteljstva BiH.

Organizirana skupina je djelovala udruženo, sa jasno podijeljenim zadacima, navodi se u optužnici.

“Pa su interesno s ciljem pribavljanja financijske dobiti u sastavu ovih grupa svi djelovali sporazumno i udruženo kao jedna grupa za organizovani kriminal”, dodao je tužitelj Pašić.

Predmet Marko Trifković i drugi, u kojem su još i Bojan Košarac, Miroslav Škobo i Ferdo Vukoja izdvojen je iz spisa Danilo Cicović i drugi. Cicović je prvi na spisku optuženih članova kriminalne skupine, koja, prema optužnici Tužiteljstva BiH, broji još 22 člana. Međutim, tužitelj je najavio da će tražiti objedinjavanje ova dva predmeta. Tome se usprotivio advokat Marka Trifkovića, Dražen Zubak.

“Imajući u vidu činjenicu da je pretres u predmetu Cicović i drugi u poodmakloj fazi, ispitan je veliki broj svjedoka i ne bi bilo svrsishodno da se predmet Trifković spoji sa predmetom Cicović”, kazao je Zubak.

Optužnica protiv Trifkovića potvrđena je sredinom 2018. godine. Bio je u bjekstvu sve do hapšenja 10.1. ove godine. Trifković je tvrdi da ga je presrela SIPA 10 metara od ulaza u policijsku stanocu u Istočnom Sarajevu, gdje je dogovorio svoju predaju. Premda su se pojavile informacije da bi on mogao biti ispitan o okolnostima ubistva sarajevskih policajaca, advokat je to demantirao:

“Tim krivičnim djelom sa kojim Marko Trifković nema nikakve veze. Prošla su dva mjeseca, i niko ga nije pozvao da ga sasluša na te okolnosti”.

Marku Trifkoviću pritvor ističe 10. marta, a Tužiteljstvo je zatražilo produljenje pritvora, čemu se usprotivila obrana. Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 20. mart kada bi trebali biti izneseni i određeni dokazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad