RS: Troje zaraženo, raste broj osoba u izolaciji

Vijesti 07. mar 202017:17 > 17:29
N1/Ilustracija

Otac i sin koji su zaraženi korona virusom, i dalje su na UKC RS, dobrog zdravstvenog stanja. Uz njih se klinički liječi i treći zaraženi, muškarac iz Čelinca koji je putovao automobilom iz Italije sa nultim pacijentom. Ima blage simptome i febrilnost.

“Moram reći da je 37 osoba izašlo iz nadzora, završili smo 14-odnevni nadzor, prošao je period inkubacije. Oni se nalaze slobodno u populaciji. Broj osoba u izolaciji u UKC RS je četIri. Pacijent koji je juče bio pozitivan na korona virus se nalazi takođe u UKC-u, stanje dobro, blago febrilan, nema jače simptomatologije”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

No, i dalje oprez nadležnih službi. Najviše osoba pod nadzorom je u Banjaluci.

Osobe koje imaju respiratorne simptome da izbjegavaju masovna okupljanja. Svima preporuka da se izbjegava odlazak u zdravstvene ustanove, ako zaista ne postoji potreba za tim. S obzirom da je u toku vaskršnji post, bilo je pitanja u vezi sa pričešćem. Epidemiološka situacija nalaže mjere opreza, ali pravo svake vjerujuće osobe je da pristupi ovoj svetoj tajni“, kazala je Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Mjere predostrožnosti ne smiju dovesti do stigmatizacije bilo koga, jasni su i u Ministarstvu prosvjete RS. Ministrica Natalija Trivić nakon sastanka sa Savjetom roditelja u školi Branko Ćopić, koju pohađa zaraženi dječak, uvjerava da se djeca bez opasnosti od širenja zaraze mogu u ponedjeljak vratiti u klupe.

Dvanaest nastavnika odsustvuje narednih 14 dana, oni se nalaze u izolaciji. Direktorica nas je obavijestila da će u tom smislu sve biti organizovano i da svi učenici ove škole u ponedjeljak mogu nesmetano da dođu na nastavu“, izjavila je Trivić.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u Banjaluci su posljednje tri sedmice. Kažu da sistem funkcioniše, baš kao i koordinacija u cijeloj državi.

Zdravstvene vlasti, Ministarstvo zdravlja, je odradilo odličan posao. Imali su rok od 48 sati da prijave. Sve je urađeno u roku od samo nekoliko sati. Nama je veliko zadovoljstvo da vidimo da su ljudi obučeni, da znaju šta rade, da izvještavaju prema WHO. Definitivno, kordinacija, komunikacija, na lokalnom, regionalonom planu postoji“, istakao je Mirza Palo, predstavnik WHO u BIH.

Granična policija prvi je filter za prepoznavanje sumnjivih slučajeva. No ukoliko ne postoji pisani trag odakle osoba putuje u BiH, svi koji putuju iz rizičnih područja treba da se jave ljekaru.

Zvanični podatak Granične policije BiH je da je od početka godine državnu granicu prešao 31.668 državljanin Irana, Italije, Kine i Južne Koreje.

Najviše je Italijana, preko 14.000, te Kineza oko 13.000. 192 državljana Irana ušlo/izašlo je iz BIH, te 3.719 državljana Južne Koreje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad