Fatima Pašanović, jedina snimateljica u Tuzli: Još je puno priča za moj objektiv

Vijesti 08. mar 202017:50 > 17:55
N1

Fatima Pašanović iz Tuzle je u tom gradu, a možda i šire, jedina snimateljica. Počela je raditi ratne 1992. godine, kada se javila na oglas lokalne televizija koja je tražila osobe koje imaju privatne kamere. Bez ikakvog predznanja, uzela je svoju kućnu kameru i počela da radi.

Ratni dani bili su teški. Bez ikakvog prijevoza, Fatima je kilometrima pješačila do posla, a potom išla na opasne terene i po danu i po noći. Posebno pamti razmjenu zarobljenika.

Pošto je bilo sve to minirano, nama su raščistili te mine gdje će razmjena proći. Ja nisam razmišljala da je minirano 10 ili 20 metara od nas i ja sam se popela na jedno uzvišenje da imam prostora da napravim što bolji kadar. Ušla sam u minsko polje ne znajući da je stvarno minirano“, priča nam Fatima Pašanović.

Ali uspjela je nepovrijeđena izaći i sa tog i sa brojnih drugih terena. Elan je dobila od stručnjaka sa BBC-a koji su pogledali njene snimke i kazali da ima oko za kameru. Kolege kažu da je i u najgorim momentima bila marljiva.

Dok je radila u Tuzlanskoj televiziji, jednom je bila određena da sa mnom snima jedan zadatak. Dok je vani bilo plus 40, dok su četvorica kolega koji su bili slobodni sjedili u kafani, Fata je došla na snimanje sa stomakom do zuba, sa svojim prvim djetetom u osmom mjesecu trudnoće. I u takvoj situaciji ona je došla na vrijeme i završavala zadatak“, rekao je Marko Divković, novinar.

Već sedam godina Fatima radi na lokalnoj RTV7 gdje prati brojne zadatke na terenu, ali radi i u studiju.

Posla ima. Nema nas baš previše kamermana. Ja sam jedina žena i imamo još dva muška snimatelja. Lokalna smo televizija. Pokrivamo sve što se tiče grada i imamo posla“, dodaje Pašanović.

Iskustvo prenosi i na mlađe kolege, a novinari kažu da ih često ohrabruje na terenima ako ima nekih problema.

Kroz nju i njen način rada sam shvatila da nema tu muško-ženskih poslova. Žena radi kao i muškarac. Ona nosi opremu sama. Ne dozvoljava da joj se pomogne pa se nekada znamo i posvađati na terenu kada hoću da joj ponesem stativ, a ona kaže: Nemoj, nemoj, naučila sam ja, nosila sam i Bete“, ispričala nam je Dalibroka Popović, RTV7.

Bude stresnih situacija na koje ne možemo sami uticati. To nije do nas. Trudimo se prevazići sve što bolje i kvalitetnije. Ta neka sinergija jer mogu reći da žena ženu najbolje razumije, da se ne naljute muške kolege. Ali zaista jedna lijepa saradnja sa kolegicom Pašanović“, navodi Senada Ahmetović, RTV7.

Fatima je bila i diskriminisana pa su je jednom navijači otpužili da je domaći fudbalski klub izgubio utakmicu jer je ona snimala. Ipak, ponosna je na svoj rad.

Jesam. Kratko rečeno: Jesam. Nikada ne treba žena u bilo kojem poslu reći: Ja to ne mogu. Može“, kaže Pašanović.

Iza Fatime je 27 godina bogatog radnog iskustva, mnogo snimljenih prizora, ali još nema namjeru odložiti kameru, stativ i mikrofon. Kaže da je još puno priča koje ona treba ispričati kroz svoj objektiv.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad