Misija OSCE-a u BiH o aferi u SDA

Vijesti 09. mar 202010:26 > 10:30
Facebook

Misija OSCE-a u BiH sa velikom pažnjom prati najnoviji razvoj događaja vezanih za neke članove rukovodstva SDA, kazali su za N1, komentarišući aferu u vezi sa objavom snimka o navodnoj kupovini glasova na unutarstranačkim izborima u SDA..

“Nažalost, to je samo posljednja u nizu sličnih situacija, koje uključuju indikacije koruptivnih praksi u različitim političkim strankama u BiH”, rečeno je za N1 iz Misije OSCE-a u BiH.

Navode kako političke stranke igraju ključnu ulogu u demokratskom društvu. Međutim, kako su istakli, ako su one korumpirane i netransparentne, ili se percipiraju kao takve, nepovjerenje u demokratske institucije može samo da raste.

“Slučajevi kao što je ovaj daju indikaciju da je unutarstranački kodeks u BiH nedovoljno razvijen, te da je podložan različitim oblicima korupcije, kao što su privilegije i nepotizam”, kazali su nam.

Misija OSCE-a u BiH preporučuje svim političkim strankama u BiH da izgrade demokratske i transparentne unutarstranačke strukture, koje će biti oslobođene od neprikladnih uticaja, a sve u cilju jačanja stranačkog kredibiliteta i javnog povjerenja javnosti.

Također, istaknuto je kako Misija OSCE-a u BiH podržava istrage pravosudnih organa o nedavnim navodima o korupciji i pozorno će pratiti povezane postupke i politička dešavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad