Akt terorizma u Kumanovu BiH stavio u stanje pripravnosti

Vijesti 11. maj 201518:32 > 19:46
Tanjug/AP

Oprečne su informacije u BiH u vezi sa eventualnom povezanošću terorističke grupe iz Makedonije sa našom zemljom. MUP Republike Srpske tvrdi da postoji opasnost, dok iz Predsjedništva BiH poručuju da treba razmišljati hladne glave.

Istina je da su teroristi uznemirili građane Kumanova, ali i cijele Makedonije. Nešto ranije sličan strah, izazvan aktom terorizma,  osjetio se u Zvorniku.

U međuvremenu javila su se tumačenja da terortistička grupa iz Makedonije ima namjere da djeluje i u BiH. Te je tvrdnje iznio MUP Republike Srpske, uz objašnjenje da postoji potreba da entitetska policija ostane u povišenom stanju pripravnosti zbog napada u Kumanovu, jer se ne može isključiti mogućnost da se situacija iz Makedonije prelije van njenih granica, pa i u BiH.

Iz SIPA-e i Ministarstva sigurnosti nismo dobili potvrdu da li postoje informacije o povezanosti makedonske grupe ONA i BiH. Takva saznanja nisu uputili ni Predsjedništvu.

”Smatram da treba hladne glave pratiti sve te događaje, Nema potrebe da se dižu tenzije. Institucije BiH trebaju baš sada da budu stabilne i da BiH bude faktor stabilnosti regiona”, kazao je Mladen Ivanić, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Hladne glave ili ne, oni koji su analizirali situaciju kažu da potencijalne prijetnje ne treba olako shvatiti.

Opširnije u prilogu Borisa Breze.