Dunović: Neprijatelji BiH negiraju i lažno tumače mišljenje Evropske komisije

Vijesti 09. mar 202021:00 > 21:04
N1

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH za N1 je kazao da se premalo govori o načinima na koji BiH može izaći iz krize, koja je postala svakodnevnica u političkom životu BiH.

“Kriza svakodnevnica u životu BiH. Činjenica je da se rijetko govori o načinima izlaska. Jedan od načina je sistemski, uz poštivanje Ustava, u poštivanju mišljenja Evropske komisije. Ona nam daje mišljenje i tu nije ništa pohvalno rečeno, a mi se ponašamo ignorantski. Kada vam Evropska komisija da mišljenje, imate red koraka šta trebate ispraviti. Svi političari se kunu da su za EU, u praksi se pokazuje da to nije tako”, poručio je.

Na sesiji Kruga 99 je rekao da postoje neprijatelji BiH, ko su oni?

“Svi oni koji negiraju mišljenje Evropske komisije i koji ga lažno interpretiraju. Izjave HNS-a i HDZ-a govori o legitimnom predstavljanju. To je laž. Ono je u suprotnosti sa onim što govori HNS o izmjenama Izbornog zakona. Evropska komisija govori o predstavljanju građana, ne o etničkim skupinama i entitetima. Dodik je na sjednicu pozvao sve predstavnike RS u institucijama BiH. To ne postoji”, poručio je.

HNS, SNSD – DF kojem on pripada su u koaliciji na nivou BiH?

“Partnere nije bila Demokratska fronta, to su izabrane osobe. Da li je alternativa bila da sjedimo ispred malih ekrana i kritikujemo. Smatram da se iz sistema može promijeniti nešto. Izvan sistema ništa. Spominje se da je nakon izlaska DF-a iz 2015. da nisam bio principijelan, jer sam ostao na mjestu potpredsjednika FBiH. Iz sistema sam mogao promijeniti nešto”, izjavio je.

Kako će funkcionisati ta koalicija i da li će?

“Kada se formira vlast na bilo kom nivou, ne možemo birati partnere kakve bi mi željeli ako nisu dobili podršku većine građana. DF neće promijeniti politike zato što je u koaliciji s opcijama koje je narod izabrao. Mi ćemo provoditi politike DF-a, koje su zasnovane na vladavini prava”, rekao je.

“Da li će profunkcionisati vlast – to je pitanje svih pitanja. U FBiH nema formiranja vlasti. DF na nivou BiH je insistirala na slanju ANP-a. Poslan je, zove se program reformi i to je bio jedan od glavnih ciljeva DF-a u procesu formiranja vlasti”, kazao je Dunović.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad