Federalna TV prodala prava distribucije programa firmi bliskoj Telekomu Srbije

Vijesti 10. mar 202017:17 > 19:27
N1

Preko 100 hiljada domaćinstava u dijaspori koji koriste NetTV Plus platformu mogli bi ostati oskraćeni za program Federalne televizije. Naime, prema informacijama NetTV Plusa, Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je putem javnog konkursa za ekskluzivnog distributera svog programa odabrala kompaniju iz Portugala, a za koju imaju indicije da je partnerska firma Telekoma Srbije.

NetTV Plus platforma informisana je da je firma Vip Team United iz Portugala dobila ugovor na ekskluzivnoj osnovi za distribuciju kanala Federalne televizije za cijeli svijet – izuzev Bosne i Hercegovine i Hrvatske. To je rezultat sprovedenog javnog konkursa, objavljenog 25. decembra 2019. u Službenom i jednom dnevnom listu te na portalu Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine 1. januara ove godine. U međuvremenu su advokati firme iz Portugala obavjestili NetTV Plus da kanal Federalne televizije bezuslovno ‘ukloni’ sa svoje platforme.

“Mi imamo vrlo snažne indicije da je Vip Team United partnerska firma Telekoma Srbije i da oni zapravo djeluju usklađeno. Nama je najveći problem što nismo nikako uspjeli dobiti ponudu od Vip Team firme za kanal Federalna TV na NetTV Plus platformi. Mi nikako ne bismo željeli da veliki dio bosanskohercegovačke dijaspore ostane bez kanala Federalne TV, međutim to ne možemo isključiti u ovom trenutku. Nas interesira zbog čega Federalna TV koja je zapravo javna televizijska kuća i koju finansiraju građani BiH radi u interesu Telekoma Srbije?”, pita se Nikola Francetić, NetTV Plus.

Na upit N1 o načinu i uslovima izbora ekskluzivnog distributera svog kanala, te o indicijama koje ukazuju na povezanost odabrane firme sa državnim telekomom susjedne Srbije – do ovog trenutka od odgovornih sa Radio-televizije Federacije BiH nismo dobili odgovore. Samer Rešidat, predsjednik Komisije za informisanje Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio nam je da Komisija razmatra upit N1 nakon čega bi se trebali obratiti RTV-u Federacije BiH za očitovanje o okolnostima slučaja.

“Vrlo slična stvar desila se sa televizijom Hayat. Prema informacijama sa kojima raspolažemo televizija Hayat je ustupila ekskluziva prava za distribuciju istoj toj firmi Vip Team United. I ne samo to – televizija Hayat, odnosno njen direktor i vlasnik nas je osobno uputio da o pravima za distribuciju Hayata pregovaramo sa Telekomom Srbije, odnosno jednim njihovim direktorom. Ti pregovori nisu uspješno završeni, nismo nikada uspjeli dobiti ponudu”, pojasnio je Francetić.

Iz United Grupe nedavno su naveli da su svi njihovi pokušaji da produže ugovor sa Hayat TV propali, te da su za pregovore bili upućivani na Telekom Srbije, tamošnju državnu kompaniju. Vlasnik Hayata Elvir Švrakić u izjavi za N1 tada je naveo da on lično nije nikoga uputio na Telekom Srbije, te da je sve u vezi pregovora prepustio kompaniji kojoj je prodao ekskluzivna prava na emitovanje programa Hayat TV. Ipak, nije demantovao da je znao da je ta kompanija povezana sa Telekomom Srbije.

N1: To je VIP koji prema vašim tvrdnjama nema nikakve veze sa Telekomom Srbije?
“Ima, kako da nema. Ja kako znam VIP Networks je vlasnik GOforTV platforme i oni su otkupili prava za platformu GOforTV”, odgovorio je Švrakić.

Kako saznajemo, NetTV Plus je upućivan da pregovara sa Vladimirom Lučićem, direktorom u Telekomu Srbije. Podsjetimo, izuzev Hayat TV i sada RTVFBiH svoju distribuciju kompaniji VIP Team United bliskoj Telekomu Srbije prethodno je dao OBN, a RTRS, ATV, BN, K3 kompaniji Go4YU u vlasništvu Telekoma Srbije.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije odgovorili su da ne daju dozvolu za distribuciju bh. kanala u inostranstvu jer je to u domenu komercijalnih dogovora televizijskih stanica i kablovskih distributera, što se odnosi i na Javne RTV servise. Iz Agencije još navode da usluga pružanja distribucije putem OTT tehnologije, odnosno putem otvorenog interneta – u Bosni I Hercegovini trenutno nije regulisana.

N1 je dio United Grupe, u okviru koje posluje i NetTV Plus. United Grupa je u većinskom vlasništvu britanskog investicionog fonda BC Partners, a manjinski vlasnici su američki investicioni fond KKR i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad