Bešlija i Marić za N1: Budžet za 2020. godinu – glavno pitanje nove Vlade KS

Vijesti 10. mar 202017:58 > 18:03
N1

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo i Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Danu uživo na N1 govorili su o sutrašnjoj sjednici na kojoj će se raspravljati o budžetu za 2020. godinu koji iznosi blizu milijardu KM.

Vildana Bešlija je kazala da je to postalo političko pitanje, jer je bila jedna Vlada KS, pa je protekle sedmice imenovana nova, dok je Marić rekao da se o ovoj temi trebalo raspravljati prije Nove godine.

Budžet je nešto izmijenjen u odnosu na onaj koji je predložila Vlada “šestorke”, bilo je određenih primjedbi na metodologiju – a na snazi do kraja mjeseca je privremeno finansiranje, koje je prema mišljanju zastupnika “puko preživljavanje”.

“Pripremu budžeta je radila naša Vlada. Bio je spreman, vjerovatno će se mijenjati. Pritska ima. Mi odgovornost po pitanju budžeta osjećamo od početka ovog procesa do sada. Rok je sve kraći, dokument imamo od ranije, znamo ga – gledali smo ga”, rekla je Bešlija.

“Premalo je vremena, projekti su nam dobro poznati. SBB je radio na pripremi nacrta budžeta. Radi se i sada na izmjenama. Ako ne budemo zadoovljni budžetom, postoji način da se izvrši rebalans u skorije vrijeme, za dva – tri mjeseca”, rekao je Marić.

Pominjalo se i povećanje cijene karata za prevoz učenika, studenata i penzionera u sedmom mjesecu 2020. godine, budući da nema opcije subvencioniranja u budžetu.

Vildana Bešlija je kazala da budžet u suštini nije loš – ali je mjera karata proizašla iz najavljenog projekta koji uključuje GRAS.

“Firma koja je ušla u GRAS pokušala je da uradi dubinsku analizu problema. Bivši ministar Šteta mi je objasnio da se radi o projektu gdje je potpisan sporazum oko obustavljanja sporova između GRAS-a i KS. Jedna od mjera koju je bilo potrebno uraditi je revizija subvencioniranja karata. Tim stručnjaka je napravio računicu. Cijena od 45 KM, Kanton bi davao 25 KM, 20 da plaćaju recimo studenti. To je povećanje od četiri posto. Postoje i druge kategorije koje će se raditi, a prvi je korak sanacija GRASA-a. Nema više tih 150 miliona dugovanja i sporova. Imali smo osam ili devet miliona dugovanja prema GRAS-u, a 2020. godina biće posljednja, jer 2021. te stavke u budžetu neće biti”, pojsnila je Bešlija.

Marić je istakao da treba riješiti problem štrajka radnika u zdravstvu, i da je Vlada KS na dobrom putu da to uradi.

Međutim – na plate i naknade je predviđeno nešto blizu 430 miliona KM od skoro milijardu koliko predloženi budžet iznosi.

“Tačno je da puno novca ide na plate. Imamo veliki administrativni aparat. Ono što je važno – možda da građani imaju pravu uslugu od tog aparata. To nije situacija sada. Budžet može biti razvojni, jeste zakovan, ali imamo dosta projekata koji se rade”, rekla je Bešlija.

Manje od 10 posto budžeta je za kapitalne projekte.

“To je malo s obzirom na Kanton Sarajevo. Ovaj budžet je administrativno-socijalni. Činjenica je da ćemo nastaviti Prvu transverzalu, dobit će na zamahu. To je nulti projekt”, kazao je Marić.

On je dodao da će od važnih projekata biti posla na tunelu i trolejbusu do Vogošće – kako bi se smanjile saobraćajne gužve prema tom izlazu iz grada.

Zastupnici su se složili da se dosta iscrpljuje na proceduralnim stvarima.

Bešlija je dodala da je budžet sada glavno pitanje i obaveza premijera i Vlade KS. Marić je rekao kako misli da postoji stabilna većina da se usvoji budžet, te da nema koristi od političkih podjela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad