Mesihović: Korona virus je javna prijetnja, ali nema razloga za paniku

Vijesti 11. mar 202012:29 > 12:31
N1

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović danas je na sjednici Skupštine KS kazao da je koronavirus javna zdravstvena prijetnja, za sada nije pandemija, ali će doći do tog stadija.

– Ne treba stvarati paniku, jer naš zdravstveni sistem funkcionira na nivou Federacije BiH i kantona, a Vlada KS je predvidjela neophodna sredstva za zdravstvene ustanove – kazao je Mesihović.

Po njegovim riječima, zdravstveni sistem ne prepoznaje laboratorij, već karanten, stoga će, ukoliko bude potrebe, veliki karanten za FBiH biti u nekom vojnom prostoru, kasarni.

Naveo je da Vlada FBiH nije donijela odluku o prekidu nastave u školama, te da KS još uvijek nema potrebu za donošenjem takve odluke.

Predsjednica Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva Aida Pilav je zastupnike Skupštine KS izvijestila da u svijetu ostoji više od 100.000 slučaja zaraženih koronavirusom.

Među državama koje su na spisku sa potvrđenim slučajevima je i BiH, u entitetu RS ih je četiri a u FBiH tri.

– BiH ulazi u grupu država sa malim brojem potvrđenih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj osoba koje su pod strogim zdravstvenim nadzorom je 98, a za 26 pacijenata je već završen nadzor. Nema samoinicijativnog testiranja – kazala je ona.

Potvrdila je da su timovi spremni za tretiranje pacijenata, te da je i zaštitna oprema za ljekare dostatna, jer, kako je pojasnila, to je nešto što je svaka zdravstvena ustanova imala i prije.

Kontinuirano se prate i preporuke svjetskog i evropskog zdravstvenog centra, da te preporuke svi moraju poštovati i u skladu s tim donositi odluke.

– Svi pravni subjekti odgovorni su za provođenje Zakona zdravstvene zaštite stanovništva, a trenutno je neophodna i pojačana mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. U KS nema širenja korona virusa, osim tri slučaja, ali moramo imati spreman scenario – zaključila je Pilav.

Zastupnici Skupštine KS izrazili su i zabrinutost zbog migranata kojih je sve više kako u BiH, tako i u Kantonu Sarajevo, ali je ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao da svi koji poštuju Ustav i Zakon neće imati problema, ukoliko ne, onda će policija poduzimati mjere u skladu sa zakonom.

Migrantski kampovi su pod ingerencijom Ministarstva sigurnosti BiH, ali također i Krizni štab KS će pomoći ukoliko to bude zatraženo.

Pojedini zastupnici tražli da se obustavi nastava u šolama, ali je ministar Mesihović kazao da će odluka biti donesena na osnovu preporuke Kriznog štaba.

Mjere prevencije zaštite od koronavirusa poduzete su i u vozilima javnog gradskog prevoza, vozila se čiste i dezinfikuju svaki dan, ali i uposlenici poduzimaju mjere samozaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad