Migranti sa autobuske i željezničke stanice u Tuzli prebačeni u Blažuj

Vijesti 11. mar 202018:29 > 18:42
N1

Oko 500 migranta koji su boravili na autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, prebačeni su autobusima u prihvatni centar u Blažuju. Oko 60 migranata koji borave u motelu Man, nisu za sada dislocirani. Tuzla je ovim potezom rasterećena, ali novi migranti nastavili su pristizati.

“Moja je zadaća da ih eliminišem i vratim u zemlje odakle su došli, a ne da ih ohrabrujem da budu tu i ometaju život domicilnog stanovništva”, kazao je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić prije nekoliko dana.

I nakon pet dana migranti su ranom zorom izmješteni. Ali samo iz Tuzle do Blažuja.

“Nisu imali uslove za obavljanje fizioloških potreba, okupati se, uslove dostojne za jednog čovjeka. U svakom slučaju kampovi koji postoje u BiH, bolja su opcija za njih”, kazao je Abdurahman Aljić, Crveni križ TK.

“Ima i veliki broj maloljetnika. Mi se iskreno nadamo da će se prilikom njihovog zbrinjavanja, ispoštovati svi oni međunarodni standardi zaštite djeteta u pokretu, jer je to značajno”, kazala je Sahiba Srna UG „ Zemlja djece“ Tuzla.

O migrantima do sada se brinuli volonteri, građani, organizacije, policija. Kantonalna vlast finansijski pomogla Crveni križ, Merhamet i Emmaus, gradska ponavljala da neće migrantski kamp.

“Koliko će njih ostati u Blažuju, to je već pitanje. To je kamp otvorenog tipa, nikoga ne možete zadržati u njemu. Koliko njih će se vratiti, kakva će situacija biti? Ovo je jedna vatrogasna mjera, ne sistemsko rješenje. Mi ćemo za sedam dana imati istu situaciju, pogotovo sa povećanim prilivom dolazaka ljudi u pokretu”, kazao je Danijel Vasilj, volonter.

A priliv je sve veći. Oko 100 migranata dnevno ulazi u BiH, 80 % završi u Tuzli. Prošle godine u našu zemlju ušlo više od 50 hiljada, a za tzv. Sivu zonu, broj se ne zna.

“Negdje između 10 i 12 posto prođe u toj sivoj zoni kroz BiH i domogne se EU. To je negdje četiri, pet hiljada prošlo. To je bezbjedonosni rizik gdje prođe jedan dio u sivoj zoni, a da nijedna bezbjedonosna agencija ih ne uspije registrovati”, izjavio je Slobodan Ujić, Služba za poslove sa strancima.

Iz Službe za poslove sa strancima je saopšteno da će migrantima u Blažuju biti obezbjeđena zdravstvena zaštita i drugi neophodni uslovi za njihov human boravak te da je od početka godine registrovano više od 3.500 migranata.

Nakon deložacije migranata, komunalna služba sklonila je šatore i ostale predmete koji su tu bili te oprala plato autobuske i željezničke stanice. S obzirom da je najavljen veći priliv migranata, ne zna hoće li neki novi migranti ponovo naseliti ovaj prostor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad