Tegeltija potvrdio da je predstavnik RS: Zašto se oko toga pravi veliki problem?

Vijesti 11. mar 202020:21 > 20:37
N1

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija gostujući u Pressingu na N1 kazao je da je njegov odlazak na satanak u Istočno Sarajevo "akt odgovornog funkcionera i rukovodioca provosudne institucije".

Na početku razovora, Tegeltija je govorio o nepojavljivanju na sjednici Parlamenta BiH sredinom januara kada su zastupnici raspravljali o izvještajima VSTV-a. Na Facebook stranici Tegeltija je tog dana objavio fotografiju sa Zanzibara uz pozdrav “Hakuna matata” što je izazvalo veliko ogorčenje kod određenog broja parlamentaraca koji su taj dana zasjedali u Sarajevu. 

“Hakuna matata je regularan svahili pozdrav. Ne znam kako tumače moj život, moje ponašanje. Ja sam jedan običan čovjek koji radi obične stvari, kad idem na godišnji ja to objavim”.

Što niste tada došli?

Ja sam 4. januara ove godine otišao na godišnji odmor, a 7. januara dobio poziv. Već sam tada bio na Zanzibaru”.

Izvještaji nisu primljeni k znanju.

“Ako vi to ne primite k znanju, onda mi ne razgovaramo, ako ne razgovaramo, onda ne možemo napredovati”.

Na konstataciju da nikome ne polaže račune niti snosi moralnu i krivičnu odgovornost kao predsjednik VSTV-a i da to predstavlja kao nezavisnost, Tegeltija je poručio da svi članovi VSTV-a odgovaraju krivično kao i svi građani u BiH.

Odgovarajući zašto se pojavio na političkom skupu u Istočnom Sarajevu koji su organizovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD), Tegeltija je kazao da se on redovno pojavljuje na sjednicama svih zakonodavnih tijela.

“Bio sam u NSRS, na Parlamentu FBiH. Poštujemo sva zakonodavna tijela. Tad se nisam pojavio zato što sam bio na godišnjem odmoru”.

Zašto ste otišli na skup koji je organizova Milorad Dodik?

“Zato što je taj političar, predsjedavajući Savjeta ministara i drugi koji je tamo bio prisutan član Predsjedništva BiH”.

To je bio samo skup srpskih predstavnika?

“Kada dobijete poziv od predsjedavajućeg Savjeta ministara i on se legitimiše kao predsjedavajući, koji imate pravni osnov da njega legitimišete kao predstavnika neke političke stranke. Ja kao čovjek koji je na vrhu pravosudnog sistema imam obavezu da sarađujem sa svima. Mene kada pozove bilo koji od članova Predsjedništva BiH na sastanak u svojstvu u kojem me poziva, ja ću se u skladu sa vremenom odazvati na poziv. Ne postoji drugi način da sarađujete s drugim granama vlasti, a da sa njima ne razovarate”.

Na upit kako može upravljati pravosuđem u ovoj zemlji, a u isto vrijeme iskazivati lojalnost političarima, u ovom slučaju Miloradu Dodiku protiv kojeg su vođene ozbiljne istrage za ozbiljne afere, Tegeltija kaže da odlazak na sastanak u Istočno Sarajevo “nije nikakvo iskazivanje lojalnosti”.

“Moj odlazak na sastanak je akt odgovornog funkcionera i rukovodioca provosudne institucije”.

Uz opasku voditelja da je taj poziv i sastanak došao nakon odbijanja odluke Ustavnog suda BiH i donošenja odluke da predstavnici RS ne učestvuju u donošenju odluka, Tegeltija navodi da to može razumjeti kako je to izgledalo u očima nekoga ko je posmatrao sa strane.

“Poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara je sasvim regularna stvar. Da me zvao član Predsjedništva BiH, identična je stvar. Oni su nosioci vlasti i ja sam u kapacitetu nosioca pravosudne vlasti”.

Vaš zadatak je da štitite pravni poredak i prava građana…

“Ja sam se pojavio na sastanku na koji me pozvao predsjedavajući SM. Rekao sam i ambasadorima Kvinte, kako bi se ponašao predsjednik sudskog vijeća Kalifornije da ga na sastanak pozove guverner Kalifornije ili predsjednik sudskog vijeća Francuske da ga pozove premijer ili predsjednik Francuske, ili potpredsjednik Vijeća Italije da ga pozovu predsjednik i premijer Italije. Svi bi se odazvali. Nemojte očekivati od mene da ja ne poštujem legalno izbrane predstavnike izvršne vlasti u BiH. Nemate pravo da im kažete ja vas ne priznajem”.

Na upit da li je predstavnik entiteta Republika Srpska u VSTV-u, Tegeltija je, između ostalog, odgovorio:

“Ne znam zašto se oko toga pravi neki veliki problem. Ja sam predsjednik VSTS, ja predstavljam sve sudije i čitav Savjet. Međutim, kad sam ja rekao da sam predstavnik RS na šta se to odnosilo…”.

Evo, sad ste potvrdili da ste rekli da ste predstavnik RS?

“Jesam ja to rekao, to ima snimljeno. Ja sam izabran u VSTS od strane institucija RS. To je je jedan kapacitet. Ovdje se pokušava praviti zamjena teza. Je li RS u BiH? Jeste. U kapacitetu predsjednika Saveta ja predstavljam sve sudije i tužioce”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad