Ministar: Doći će do povećanja broja oboljelih, ali spremni smo

Vijesti 12. mar 202008:36 > 08:42
N1

Od danas je na dvije sedmice obustavljena nastava u svim školama i na fakultetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, odlukom kriznog štaba u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Stručnjaci koji su gostovali u Novom danu poručili su da je situacija pod kontrolom, a da su svi zaraženi pacijenti dobrog zdravstvenog stanja.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je izjavio kako su u Zeničko-dobojskom kantonu spremno dočekali korona virus i da su spremni da reaguju i ubuduće. Istakao je kako je realno očekivati da će se broj osoba koje su pod nadzorom povećati, ali da trebaju svojim mjerama i postupcima smanjiti broj oboljelih.

“Najveći problem korona virusa je brzo širenje i ako se istvoremeno pojavi veći broj pacijenata koje treba u kratkom periodu zbrinjavati. Doći će do povećanja broja oboljelih, ali spremni smo na to i znat ćemo odgovoriti zadatku”, rekao je Jupić za N1.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH) Davor Pehar podsjetio je kako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, istaknuvši da je to najveći stepen širenja neke zarazne bolesti i signal svima da i dalje pomno prate kretanja i epidemiološku situaciju.

“Naš cilj i dalje ostaje isti, na vrijeme prepoznati, izloirati i liječiti oboljele od infekcija korona virusom, te spriječiti sekundarnu infekciju njihovih najbližih, a u ovom trenutku možda je najvažnije zdravstenih radnika koji skrbe o tim pacijentima. Sve mjere koje smo do sada donosili su usmjerene ka tom cilju”, rekao je Pehar.

Istakao je kako je ZZJZ FBiH zajedno s kantonalnim zavodima, Graničnom policijom, Upravom za inspekcijske poslove i sanitarnim inspektorima do sada najviše radio na ispravnom i pravovremenom detektovanju osoba za koje se sumnja da su zaražene korona virusom.

“Imali smo i čitav niz drugih aktivnosti uključujući i edukaciju zdravstvenih radnika iz primarne zdravstvene zaštite, svakodnevna komunikacija s Krizinim štabom FBiH, a važna je i komunikacija s medijima kojima se zahvaljujem na realnom i odgovornom izvještavanju o ovoj pojavi i omogućavanju komunikacijskih kanala da pravu istinu pružimo našim sugrađanima jer je to jako važno”, rekao je Pehar.

Naglasio je kako je panika loš saveznik i nije potrebna u ovom momentu, ali da to ne znači da se ljudi trebaju ponašati neodgovorno. Apelovao je na građane da prate upute Kriznog štaba kako bi se situacija što duže držala pod kontrolom i smanjio broj oboljelih.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje oboljelih u entitetu Republika Srpska, dr. Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banja Luka, rekla je kako su sva četiri pacijenta stabilno i bez tegoba.

“U Domu zdravlja Banja Luka je pod nadzorom 175 osoba, od čega je 52 pod mjerama kućne izolacije. Svi imaju zdravstveno stabilno stanje i ne zahtijevaju bolnički tretman”, rekla je Todovorić.

Ponovila je kako se građani trebaju pridržavati mjera lične higijene i higijene privatnih i radnih prostora, ne ići na veća okupljanja, a u slučaju bolesti da trebaju kontaktirati ljekara putem telefona.

“U slučaju da su bili u kontaktu s osoboma za koju se sumnja da je zaražena, trebaju kontaktirati epidemiologa koji će im dati dalje upute. Zdravstveni radnici se štite zaštitnom opremom i mi u Banjaluci imamo dovoljno te opreme, a radnici imaju jasne upute kako da je koriste”, kazala je Todorović.

Građanima je savjetovala da jačaju svoj imunitet jer je to bitno u borbi sa svim virusima, te poručila kako se očekuje da će korona virus jenjavati s toplijim vremenom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad