Zabrana ulaska u BiH za stanovnike Italije, Irana, Južne Koreje i Kine

Vijesti 12. mar 202014:14 > 14:22
ilustaracija

Uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu zbog straha od širenja koronavirusa.

Informativni centar Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) prati situaciju u BiH i regiji i redovno informira javnost o stanju na graničnim prelazima, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Svi međunarodni granični prelazi Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom (izuzetak je GP Deleuša-Vraćenovići, koji je zbog radova zatvoren) su otvoreni, a na prelazima se vrše pojačane kontrole putnika i robe.

U Bosnu i Hercegovinu je zabranjen ulazak strancima koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine (provincija Hubei i grad Wuhan). Državljani BiH koji se vraćaju u BiH iz neke od ovih zemalja popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

Što se tiče stanja na graničnim prelazima u zemljama regiona, svi manji granični prelazi iz Slovenije prema Italiji su zatvoreni. U funkciji je šest graničnih prelaza: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok. Na svim graničnim prelazima pojačana je kontrola putnika i robe.

Srbija je zatvorila granične prelaze sa Hrvatskom: Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2.

Sa Bosnom i Hercegovinom, Srbija je od jutros zatvorila malogranične prelaze: Bazinovci, Jamena, Most i Mokronizi.

Sa Makedonijom je zatvoren granični prelaz Prohor Pčinjski. Međunarodni granični prelaz Preševo-Tabanovci je otvoren.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad