Zbog isteka mandata Komisije za deminiranje devet organizacija obustavilo rad

Vijesti 12. mar 202017:09 > 17:11
FUCZ

Proces deminiranja u Bosni i Hercegovini djelimično je u blokadi, a do kraja marta svim organizacijama i intitucijama koje se bave uklanjanjem mina u BiH ističe akreditacija koja im omogućava obavljanje poslova.

Mandat Komisije za uklanjanje mina u BiH koja djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova istekao je u oktobru prošle godine. Na potezu je Vijeće ministara BiH koje treba da imenuje nova tri člana ove komisije.

Demineri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine povučeni su jučer sa terena u kasarne zbog toga što je ovoj instituciji istekla akreditacija te demineri do daljnjeg ne mogu raditi.

“Akreditacija za provođenje protiv-minskih akcija Oružanih snaga BiH važila je za period od 12.03.2018. do 11.03.2020. godine, te su samim tim obustavljene aktivnosti OS BiH na navedenim poslovima od danas. Dana 30. 12. 2019. godine Ministarstvo odbrane BiH je Centru za uklanjanje mina BiH (BHMAC) podnio zahtjev za obnovu akreditacije OSBiH. BHMAC je po prijemu zahtjeva izvršio pregled dokumentacije i deminerske opreme, te je utvrđeno da Oružane snage BiH ispunjavaju uslove za produženje akreditacije. Međutim, akreditacija nije produžena iz razloga što je Komisiji za deminiranje BiH, koja je nadležna za odobravanje akreditacije, istekao mandat”, odgovaraju iz Ministarstva odbrane BiH.

Kontaktirali smo i Ministarstvo civilnih poslova čija komisija je nadležna odobravanje akreditacija. Međutim u Ministarstvu odgovaraju da nemaju nikakvu nadležnost za deminiranje Oružanih snaga BiH, iako iz Ministarstva odbrane ali i Centra za uklanjanje mina ističu da Komisija pri ovom ministarstvu akredituje sve institucije i organizacije za deminiranje.

“Vaša pitanja odnose se na Oružane snage. Ministarstvo civilnih poslova nema nikakvu nadležnost u vezi s deminiranjem koje vrše Oružane snage. Molim Vas da pitanja uputite nadležnoj instituciji”, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo odbrane BiH u odgovoru za N1 navodi da su upoznali nadležne institucije da ovaj problem dolazi, ali do danas Vijeće ministara nije imenovalo nova tri člana Komisije za deminiranje, iako je kako nezvanično saznajemo Ministarstvo civilnih poslova poslalo prijedlog nova tri imena koja će činiti Komisiju.

“Dana 04.03.2020. godine MO BiH je uputilo akt Vijeću ministara BiH i BHMAC-u radi upoznavanja sa naprijed navedenim problemom, kao i eventualnim posljedicama zbog ne produženja akreditacije”, obrazlažu u MO BiH.

Još uvijek nema ni Odluke i privremenom finansiranju Vijeća ministara BiH, a zaposlenici Oružanih snaga strahuju da od aprila su upitne i njihove isplate plata.

“Pitanje donošenja odluke o privremenom finansiranju insitucija na nivou države je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, a ne Ministarstva odbrane BiH”, objašnjavaju iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Akreditacije su istekle i sljedećim ogranizacijama koje se bave deminiranjem mina: In Demining, STOP Mines, NN ISVA, Point Exploring i CHR, DEMIRU, EKO DEM, DETEKTOR, PAZI MINE. Dozvole ukskoro ističu i Civilnim zaštitama oba entiteta, NPA i Udruženju za el. mina. 

N1 saznaje da su na čekanju i milionska sredstva donatora te pojednih ambasada u Bosni i Hercegovini koje su spremne da pomognu da naša država bude očišćena od mina u narednih minimalno pet godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad