Kako o korona virusu razmišljaju građani Sarajeva, Banjaluke, Tuzle i Mostara

Vijesti 12. mar 202018:25 > 19:18
N1

Podijeljena su mišljenja građana Bosne i Hercegovine o koronavirusu. S jedne strane prisutna je panika, svakodnevno se prazne police u marketima, a rijetki su izlasci ili susreti s ljudima na većim skupovima. Sa druge strane, brojni građani tvrde da koronavirus nije opasan, smatraju da se stanju sa novim virusom daje previše pažnje i ne poštuju mjere kriznih štabova. Evo kako razmišljaju građani Sarajeva, Banjaluke, Tuzle i Mostara.

Brašno, proizvodi sa dugim rokom trajanja, toalet papir, dezinfekcijska sredstva, vlažne maramice, šamponi, sapuni. Danas, u bilo koje doba dana potražnja za ovim proizvodima u trgovinama je nikad veća.

Pitali smo građane šta kupuju:

“Evo i sada kupujem, ovo je dokupovina. Već sam se snabdio.
(A šta kupujete?) Uglavnom hrana.”

“Ja to ništa ne kupujem, ono što mi je potrebno za dan, dva, nikakve zalihe ne kupujem, meni ako dođe da umrem, ostat će sve.”

U Sarajevu, građani kažu da su ozbiljno shvatili preporuke, posebno stariji, koji rijetko izlaze. Drugih posebnih mjera nema, iako strah postoji:

“Pa plašim se, zabrinut sam situacijom, obzirom da je u drugim zemljama već panično, posebno u Italiji, a blizu smo dosta, komuniciramo, tako da se plašim.”

“Pa da, ne izlazimo puno, samo ovako kada moramo.”

“Perem ruke, higijena ko što i treba, zašto bih se plašila, sve je u Božijim rukama.”

Slična retorika i u Tuzli. Panike nema, sve funkcioniše po ustaljenim pravilima. Tuzlaci tvrde optimistično – neće na nas:

“Nema ovdje u Bosni, neće nas, sve zaobilazi, peremo se redovno, i bez ovoga što naglašavaju da se ruke trebaju prati, ruke se trebaju prati uvijek.”

“Pa evo upravo smo poduzeli, vodim unuku kod sebe, sad koliko je to metoda da se nešto učini, uglavnom poduzimamo neke korake pojačane, oko pranja ruku, duže da traje itd.”

Panike ili straha među građanima nema ni u Banjaluci. Građani tvrde da su apeli za pranje ruku besmisleni, a nove mjere i ne doživljavaju preozbiljno:

“(Izbjegavate li ugostiteljske objekte?) Ne! (Perete li ruke češće?) Prao sam i prije virusa, jednostavno ne vjerujem u to i to je to. Mislim da je to bezvezno stvaranje panike među ljudima”

“(Preduzimate li neke posebne mjere?) Ne, ne – ništa.”

“Treba se ipak malo pripaziti, možda da su Talijani bili malo savjesniji, da bi bolje prošli”.

U Mostaru smatraju da je korona virus bezopasan i da nema mjesta panici. Mostarci kažu – sve je teorija zavjere i dodaju-korona je opasna, ali ima neko i opasniji:

“Opasnija je korona politička SDA, HDZ i SNSD, opasnija od koronevirusa trista puta. (A korone se ne plašite?) Ništa, to je davno prevaziđeno, samo je politike pakuju, kako njima paše.”

“To je neko proizveo ovaj korona virus, namjerno ubačeno zbog industrije lijekova. Ne kupujem ništa, to je već panika, a ne bih volio da paničim. Preživio sam rat, ne bih volio ga ponovo preživjeti na drugi način.”

“Ma jok, to je po meni malo previše ponapuhano, malo jača gripa od obične, možda je smrtnost dva posto, ali eto trebaju ljudi slušati preporuke i paziti se. Ja živim kao i prije ovoga što se desilo, bavim se sportom, sudim, nemam nekog straha, nastavit ću kako sam i dosad.”

Većina građana BiH nastavlja život kao i ranije, uz primjetno veće snabdjevanje životnim namirnicama. I dok jedni brinu, drugi sve vide kao teorija zavjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad