Apel i molba iz Banjaluke građanima zbog testiranja na korona virus

Vijesti 12. mar 202019:35 > 20:15
N1

Četiri nova slučaja u RS, ukupno osam oboljelih. Rezultati za pet osoba izolovanih na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske se očekuju.

Baš kao i nabavka respiratora. UKC Republike Srpske za Covid-19 ima tri.

“U ovom trenutku više ne molim, niti apelujem, zahtjevam od građana da laboratorijske nalaze ne rade u privatnim laboratorijama, jer to nije mjesto. To mjesto nam ne daje sigurnost da je nalaz validan kada je u pitanju pozitivnost ili negativnost kada je u pitanju korona virus. Zdravstveni profesionalci će procijeniti da li ste ili niste u potrebi, shodno epidemiološkoj analizi i vašeg zdravstvenog stanja, da uradite takvu vrstu nalaza”, izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Sve četiri novooboljele osobe su iz Banjaluke, stabilno su, u kućnoj izolaciji. Radi se o dva para, koji su bili u kontaktu sa zaraženim u Sloveniji i Hrvatskoj.

U gradskom štabu zbog pogoršane epidemioloske situacije uvode restriktivnije preventivne mjere:
– Trgovine i ugostiteljski objekti radiće do 18, pekare i dragstori do 22.
– Obustavlja se rad igraonica, fitnes centara, noćnih klubova.

“Sutra da se u Centru za predškolsko vaspitanje izvrši procjena, da vidimo koji je to maksimalan broj djece koji bi morali ići u predškolske ustanove, i da onda od ponedjeljka u potpunosti zatvorimo vrtiće ili organizujemo rad u minimalnom broju objekta, sa određenim brojem vaspitača”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

I humanitarne organizacije modifikovace rad u Banjaluci. Preporuka je smanjiti društvene kontakte, posebno apel starijim osobama da se što manje kreću. Dom zdravlja danas ispituje sve kontakte četiri novooboljele osobe. Pedeset i devet osoba u Banjaluci je trenutno u izolaciji.

“Moramo biti oprezni i uvesti ove mjere iz razloga da zaštitimo zdravstvene radnike koji su sada najviše izloženi korona virusu i povećanom broju prihvata pacijenata i u Domu zdravlja, i na UKC-u i u svim zdravstvenim ustanovama u RS”, kazala je Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Rad vrtića za sada nije zabranjen u Banjaluci, ali preporuka roditeljima da djecu ne šalju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad