Izetbegović: Odluka o smjeni u CIK-u ispravna, morala se usaglasiti i sa SBB-om

Vijesti 12. mar 202020:49 > 20:51
N1

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prokomentirao je u izjavi za Fenu odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o smjenama članova Centralne izborne komisije (CIK).

“Odluka o smjenama u CIK-u politički je ispravna, naročito u slučaju Branka Petrića, koji se nedavno odazvao na poziv člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za sastanak i time pokazao da je politički pristrasan, kao i da su mu odluke entiteta iznad funkcije koju obavlja na državnom nivou”, kazao je u izjavi za Fenu Izetbegović.

Predsjednik SDA smatra da je izglasavanje takve odluke bilo nužno usaglasiti i sa Savezom za bolju budućnost (SBB) odnosno njihovom poslanicom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Partnerstvo SDA, SBB i Demokratske fronte (DF) podrazumijeva koordinaciju i dogovor o svim važnim političkim pitanjima. Ovaj put je ta koordinacija, nažalost, izostala. To je greška”, kazao je Izetbegović.

Potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji ulaže izuzetnu energiju u rješavanju problema izazvanim migrantskom krizom i epidemijom koronavirusa.

“Obrazložio sam mu da je riječ o nesporazumu i da razumijem njegovu reakciju”, kazao je Izetbegović, najavljujući da će ubuduće mnogo više pažnje morati posvetiti koordiniranju odluka unutar koalicije SDA-SBB-DF.

Kako je zaključio predsjednik SDA Bakir Izetbegović u izjavi za Fenu, samo zajedničkim naporom probosanskog bloka može se na ispravan i snažan način odgovoriti na trenutne izazove s kojima je BiH suočena i suprotstaviti se politici koja blokadom institucija i drugim akcijama želi ugroziti državu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad