Roditelji Edite i Selme: Zašto Sanjin Sefić nije ustao i priznao krivicu?

Vijesti 13. mar 202009:21 > 09:43
N1

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti iznesene završne riječi u predmetu protiv Sanjina Sefića koji se tereti za izazivanje teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč i Selma Agić. Završne riječi su odgođene već dva puta.

Govoreći za N1 otac Amir Agić reko je kako njihova bol predugo traje, ali da će ostati dostojanstveni i izdržati do kraja. Upozorio je da, ukoliko se presuda ne donese do 15. aprila, Sanjin Sefić bi mogao biti slobodan čovjek jer se prema zakonu presuda u ponovoljenom postupku mora donijeti u roku od godinu dana kada se predmet vrati s Vrhovnog suda FBiH.

“Oni koriste sva zakonska prava da bi dobili na vremenu, nadamo se da danas nema šta da iskoriste. Mi moramo to da izdržimo, moramo radi naše djece, one su bile fine. Vidite kako se ponašaju njegovi roditelji i on. On je izjavio kako traži da se to što prije završi, ali da bude pravično. Zašto nije ustao i priznao krivicu, sve bi se završilo ranije i mi bi bili mirniji, ali trpit ćemo do kad god treba da istjeramo pravdu. Nama to znači samo duševno zadovoljstvo i da vide drugi da ne smiju tako voziti i da to suzbijemo, ali teško jer se svijest ljudi ne mijenja”, rekao je Agić.

Editin otac Enes Malkoč rekao je kako ne mogu biti zadovoljni tokom suđenja koje traje više od tri godine tokom kojih su znali preći stotine kilometara da bi suđenje bilo otkazano.

“Amir i ja znao kako je samo jednom doći, a ne 10 puta kada kažu da se proces odgađa jer nema jednog od učensika. To je za nepovjerovati, ali sistem je takav i mi se moramo pomiriti. Sada se nadamo da je došlo do kraja i da ne može dalje”, rekao je Malkoč.

Istakao je kako očekuje maksimalnu kaznu navodeći da su svi preduslovi ispunjeni.

“Tužilaštvo je sve dokazalo drugi vještak je odredio brzinu na 102,6 kilometara na sat, svi su se paramterti poklopili. Sada je samo do suda da odredi kaznu”, poručio je Malkoč.

Ročište počinje u 10 sati.

Podsjetimo, Sefić se tereti da je u noći 10. oktobra 2016. godine automobilom krećući se brzinom većom od 100 km na sat i prolazeći na crveno svjetlo na semaforu, na pješačkom prijelazu udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjegao, a od zadobijenih povreda obje su preminule. Sefić je naredno jutro napustio BiH preko GP Uvac i pobjegao u Srbiju. Izručen je u januaru 2017. godine.

U septembru 2018. godine Kantonalni sud ga je osudio na 14,5 godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta i u toku je ponovljeni postupak. Tužilaštvo je izmijenilo optužnicu.

Sefić se prema ovoj optužnici tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, te za krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u udesu. Jedina razlika je što se u kvalifikaciji ovog drugog krivičnog djela Sefić tereti po tački 2. u kojoj se navodi da se počinilac može kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad