Banjalučki taksisti blokirali izlaz iz autobuske stanice

Vijesti 12. maj 201510:53 > 10:57
Anadolija

Samostalni taksi preduzetnici iz svih udruženja taksi službe grada Banjaluke jutros su obustavili rad, organizovali protestnu vožnju od centra grada do Nove autobuske stanice gdje su blokirali izlaz sa stanice.

Ukupno 230 vozila parkiralo se oko stanice, ali su prohodnim ostavili saobraćajnice. Kazali su da ne žele stvarati saobraćajnu gužvu, jer znaju kako je voziti u takvim uslovima.

Darko Vučić, predsjednik “Euro taksija”, objasnio je da je rad obustavljen zbog, kako tvrdi, konkursa koji su provele Autobuska stanica i Neobas, pri čemu su “istjerali 16 taksista koji više od 20 godina rade kod autobuske stanice i to im je jedini izvor primanja”.

“Firma ‘Patrol taks'i je preuzela svih 16 mjesta i oni koji su ispunjavali sve uslove iz konkursa nisu mogli da dobiju mjesto na tom konkursu. Smatramo da je nelegalno da se ljudi ostavljaju bez posla”, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ne poštuje se ni Član 16 iz Odluke o taksi prevozu Banjaluke, koja se odnosi na omjer 10:1 broja vozila samostalnih preduzetnika i preduzeća.

“Ako nas ima 265 u gradu Banjaluci trebalo bi da preduzeće ‘Patrol taksi’ ima 26 vozila, a nikako 34 sa tendencijom rasta”, kazao je Vučić.

Povodom rješavanja ovih problema, samostalni taksi preduzetnici iz svih sedam udruženja taksi službe grada Banjaluke traže hitan sastanak sa nadležnima u Gradskoj upravi.

“Do sada su imali korektnu saradnju, jer se sedam udruženja dogovara kao jedno, nema tuča. Nadamo se da ćemo uspjeti riješiti ove probleme”, dodao je Vučić.

Prema tvrdnjama taksista, ‘Patrol taksi’, nakon što je dobio mjesta kod autobuske stanice po cijeni od 170 KM mjesečno, sada ih nudi članovima udruženja za 450 KM, a u cijenu nije uračunat PDV.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Banjaluka ima najbolju taksi službu u svim gradovima bivše Jugoslavije, a zato su zaslužna udruženja, a ne taksi preduzeće odnosno ‘Patrol taksi'”, rekao je Dragan Purišić, predsjednik ‘Banjalučkog taksija’ i napomenuo da članovi udruženja imaju luksuzna vozila i jeftiniji su od ‘Patrol taksija’.