Na području HNK nema zaraženih osoba, u samoizolaciji 47 osoba

Vijesti 13. mar 202013:58 > 14:13
Fena

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nema zaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji je i pod zdravstvenim nadzorom 47 osoba, rečeno je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK. Testirano je devet osoba i nalazi su negativni.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić rekao je danas da bi svi koji se vrate sa puta u BiH trebali da se izoluju 14 dana i apelovao da građani prijave sanitarnim inspekcijama sve neodgovorne pojedince za koje znaju da su se vratili iz kriznih područja, a ne poštuju samoizolaciju.

Avdić je pozvao na odgovornost građana i podvukao da je samoizolacija ključni elemenat u sprečavanju širenja virusa korona.

“Svi koji se vrate sa puta trebali bi se javiti telefonom svom ljekaru i izolovati se 14 dana. Nažalost, postoje pojedinci koji se toga ne prdržavaju”, ukazao je Avdić.

On je naveo da su mjere pooštrene i da sanitarni inspektor osobe koje se ne prdržavaju samoizolacije mogu kazniti novčanom kaznom od 2.000 KM, a postoji mogućnost podizanja krivične prijave i kazne zatvora do godine dana.

Avdić je apelovao i da građani prijave sanitarnim inspekcijama sve neodgovorne pojedince za koje znaju da su se vratili iz kriznih područja, a ne poštuju samoizolaciju.

Šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar rekao je da je do sada u HNK testirano devet osoba na virus korona i da su svi testovi bili negativni.

On je rekao da je na SKB Mostar napravljeno odjeljenje za prijem oboljelih pacijenata od virusa korona, te da je cijela bolnica od juče stavljena u “hladni pogon” i da je sve striktno u službi zaštite od virusa korona.

Prema njegovim riječima, dva vozila hitne pomoći opremljena su za prevoz oboljelih pacijenata do infektivnog odjeljenja.

On je apelovao na stanovništvo i institucije da se pridržavaju naredbi kriznih štabova i ponašaju odgovorno.

Iz kriznog štaba uputili su poziv roditeljima da djeca izbjegavaju zatvorene prostore gdje se okuplja veliki broj ljudi, kafiće, bioskope, vjerske objekte i sve skupove.

Podsjetili su da su sva javna okupljanja od juče zabranjena, kao i ulasci u zemlju osobama iz Kine, Italije, Južne Koreje i Japana, a posebne mjere sprovode se prema osobama koje dolaze iz NJemačke, Španije i Francuske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad