Apel Vlade RS građanima zbog panične kupovine u trgovačkim centrima

Vijesti 13. mar 202014:18 > 14:21
N1

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske, poručila je građanima da nema potrebe za pretjeranim prikupljanjem životnih namirnica, stvaranjem panike jer je Vlada RS u kontaktu sa domaćim proizvođačima, te da je stanje na cijeloj teritoriji RS - uredno.

“Želim da kažem da ne postoji osnov za strah, paniku, kupovanje namirnica u velikim količinama. Sedamdeset posto lokalnih zajednica je dostavilo podatke o snabdjevenosti – i stanje na cijeloj teritoriji Republike Srpske je uredno”, poručila je ona na pres-konferenciji Vlade RS.

U više navrata je istaknula kako nema potrebe za prikupljanjem životnih namirnica u supermarketima.

Protok roba u RS je uredan – trgovci nemaju žalbi, poručila je Gašić.

“Dobila sam uvjeravanje da je stanje zaliha uredu. Ako se desi da je polica prazna, to je zato što radnici nisu uspjeli da ih popune. Imali smo situaciju sa povećanom potražnjom životnih namirnica, veće gužve. Nema potrebe za tim postupanjem. Trgovci me uvjeravaju da je sve uredno, imaju zaliha i mogu odgovoriti svim zahtjevima”, izjavila je Gašić novinarima u Banjaluci.

“Tržište Reublike Srpske nije ugroženo ni u kom segmentu”, jasno je kazala ona, ističući dobru saradnju na svim nivoima.

“Ako se desi bilo kakav poremećaj – imamo načina da se nosimo s tim. Informacije će biti pravovremeno plasirane”, rekla je i uputila apel građanima:

“Apelujem na građane da se izbjegne stvaranje bespotrebnih gužvi. Samo ćeo sebi stvoriti probleme, ljudi se trude i ponašaju u skladu sa svim uputstvima”, rekla je.

Njena poruka i apel građanima, ali i svim putnicima da se pridržavaju preporuka nadležnih institucija, jer se samo tako može doprinijeti stabilnoj situaciji.

“Panike ne treba da postoji. Možemo prevazići ovu situaciju”, zaključila je.

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 13 slučajeva zaraze korona virusom.

Portal N1 otvorio je posebnu stranicu na kojoj možete pronaći sve informacije u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Na stranici Koronavirus, osim najvažnijih vijesti i izveštaja iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i svijeta, možete između ostalog pronaći i potrebne brojeve telefona, kao i korisne preporuke i savjete u vezi sa korona virusom.

Sve u vezi sa korona virusom, zvaničnog naziva COVID-19, možete pratiti svakodnevno i kroz blogove uživo portala N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad