Podignuta optužnica za krivično djelo terorizma protiv Senada Kasupovića

Vijesti 13. mar 202015:10 > 15:12
N1

Šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Senada Kasupovića, rođenog 1980. godine u mjestu Grabovac, općina Velika Kladuša, državljanina BiH, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

“Optuženi se tereti da je 12. jula 2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. ISIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je na navedenom području boravio šest godina, sve do 19. decembra prošle godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime ‘Muatesim’, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u jedinici ‘Bejt Komandos’, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članom 201. KZ-a BiH.

Uz optužnicu, Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad