Presuda Sanjinu Sefiću 19. marta

Vijesti 13. mar 202016:15 > 19:01
N1

Presuda Sanjinu Sefiću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč, zakazana je za 19. mart. Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u ponovljenom postupku Sanjinu Sefiću održane su završne riječi. Podsjećamo, Sefiću se sudi za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći djevokama Selmi Agić i Editi Malkoč, koje su preminule nakon što ih je Sefić udario vozilom.

U završnim riječima Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva je istakla kako je tužilaštvo dokazalo djela koja se Sefiću stavljaju na teret. Teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi. Zatražena je maksimalna kazna zatvora koja može iznositi 24, 5 godine. S druge strane odbrana je u završnim riječima citirala zapisnike sa ranijih ročišta, te osporavala nalaze vještaka saobraćajne struke. Advokat Sefića, zatražio je oslobađajuću presudu ili da se Sefić proglasi krivim za krivično djelo iz nehata, oslobodi pritvora i troškova postupka.

“Ovo čitavo vrijeme je smiješno , ovo je danas baš smiješno oslobađajuća presuda, normalno je dokazano da ih je pregazio da je iz nehata ne bi išao toliko kilometara na sat, vratio bi se pa im pomogao ako se bio prepao. Odnosno da je htio da mi nemamo ove boli kako izjavjuje da je on volio da je on bio nego one onda bi priznao krivicu.Mogao je da prizna krivicu i da niko ne trpi ovu bol da mi ne trpimo ovu bol koju trpimo i sad”, poručio je Amir Agić, otac Selme Agić.

Završne riječi u ime porodice iznijela je opunomoćenica Adela Duraković koja je istakla da je proces za porodice bio mukotrpan i bolan te da nikakav novčani iznos ne može nadoknaditi gubitak kćerki. Iznijela i imovinsko-pravni zahtjev porodica Agić i Malkoč za pretrpljenu duševnu bol i to porodica Agić 90.000 KM i porodica Malkoč 75.000 KM. Istakla je kako dokazi govore o tome ko je u pravu.

“Mi sad imamo dva nalaza vještaka koja su skoro identična u odlučnim činjenicama, imate druge dokaze kao što su svjedoci, imate materijalne dokaze da ovdje sad nema teoretske šanse da bude blaža sankcija nego prošli put. Znači mi smo ubijeđeni i naravno da tražimo to nakon 3,5 godine ove porodice su to apsolutno zaslužile”, kazala je Adela Duraković, opunomoćenica porodica Agić i Malkoč.

Sefić je 26. septembra 2018. godine, u prvostepenom postupku, proglašen krivim osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci.Novo suđenje je uslijedilo nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu i vratio u Kantonalni sud na ponovno rješavanje. Na iznošenju završnih riječi obratio se i Sefić, koji je istakao kao se kaje a porodice Malkoč i Agić zamolio je za oprost.

Presuda je zakazana za 19. mart. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad