Ne stišavaju se reakcije nakon izbora novih članova CIK-a

Vijesti 13. mar 202018:59 > 19:09
N1

Ne stišavaju se reakcije nakon odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i izbora novih članova Centralne izborne komisije. Predsjednik SNSD-a optužio je SDS i PDP da su glasajući za ovu odluku djelovali po nalogu SDA. Oglasila se i ova stranka reagujući na optužbe Hrvatskog narodnog sabora BiH. U HNS-u smatraju da SDA stvara nove krize, ne poštuje zakon i procedure.

Nakon odluke o izboru novih članova Centralne izborne komisije BiH za koju su u državnom Parlamentu glasali i poslanici SDS-a i PDP-a, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavljuje raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Milorad Dodik stava je da se radi o nepoštivanju ranijih zaključaka skupštine ovog entiteta o trenutnom neučešću u donošenju odluka na državnom nivou.

“Ovo je besraman dokaz o ponašanju SDS-a i PDP-a koji smatraju da je to neka njihova pobjeda. Kao što ste mogli da čujete prije dan-dva rečeno je – ko gubi, ima pravo da se ljuti. Ne vidimo gdje je ovdje pobjeda. Njihova izdajnička uloga i politika mjerena je sa najvećim srpskim nacionalnim izdajama u istoriji”, kazao je Dodik.

Na prijedlog poslanika SDS-a Dragana Mektića, bez prisustva poslanika SNSD-a i HDZ-a, usvojena je odluka o prestanku mandata članovima Centralne izborne komisije Suadu Arnautoviću, Ahmetu Šantiću, Branku Petriću i Novaku Božičkoviću. Suad Arnautović i Ahmet Šantić su reizabrani, a za druga dva člana imenovani su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Među prvima, odluku je oštro komentarisao predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, rekavši da je izborom novih članova u režiji SDA i SDS-a realno očekivati kontinuitet izbornih prevara.

“Dok mi trošimo svoje zdravlje i posljednji atom snage da pomognemo građanima u migrantskoj krizi, korona pandemiji i na drugim poljima, oni već planiraju kako da ponovo kompromitiraju izborni proces i izvrgnu volju građana. Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koaliciona participacija u vlasti”, istakao je Radončić.

Odluka o smjenama u CIK-u politički je ispravna, odgovorio je predsjednik SDA – posebno u slučaju Branka Petrića koji je pokazao političku pristrasnost prisustvujući februarskom sastanku u organizaciji Milorada Dodika.

“Partnerstvo SDA, SBB i DF-a podrazumijeva koordinaciju i dogovor o svim važnim političkim pitanjima. Ovaj put je ta koordinacija, nažalost, izostala. To je greška”, prizno je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. 

S druge strane, iz HDZ-a BiH stižu tvrdnje da su novoizabrani srpski članovi CIK-a bliski PDP-u i SDS-u. SDA stvara nove krize reakcija je Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora ozbiljno će razmotriti sve mogućnosti kao i buduću suradnju sa SDA. Odgovor na ovu krizu, HNS će ponudit nakon zasjedanja svih tijela Hrvatskog narodnog sabora, donošenjem jedinstvenog stava, po našem mišljenju, ogromnog problema daljnjeg funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine”, kazali su iz HNS-a.

S obzirom da su mandati pojedinih članova CIK-a istekli prije više od godinu Predstavnički dom je imao puno zakonsko pravo i obavezu da imenuje nove članove, odgovaraju iz SDA. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad