Čolić o smrti porodilje na UKC Tuzla: Formiran tim za ispitivanje situacije

Vijesti 14. mar 202010:42 > 10:50
N1

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla su najavljene velike promjene nakon što je nakon poroda preminula 20-godišnja majka tek rođene bebe. O ovoj temi i korona virusu razgovarali smo sa ministricom zdravlja TK Dajanom Čolić.

“Žalosno je da u 21. vijeku mi imamo ovakve slučajeve na području našeg kantona. Ja ću iskoristiti priliku da porodici izjavim najiskrenije izjave saučešće. Mi smo zatražili informaciju od UKC Tuzla, od menadžmenta. Informacije koje trenutno imamo jeste da su formirali tim za ispitivanje incidentne situacije, taj tim je donio neke zaključke kasno sinoć koje ja još uvijek ne znam”, kazala je Čolić o ovom slučaju.

“Mi znamo povremeno anonimno dobiti prijave da korisnici nisu zadovoljni tretmanom u zdravstvu i apelujem i sada da se ponovo obrate pismeno ukoliko naiđu na takvo iskustvo”, kazala je Čolić i dodala:

Mi smo dobivali uglavnom sitne prijave za primarne nivoe zaštite, za ovako krupne stvari, zašto ljudi ćute ja ne znam reći. Otkada sam ja ovdje nikada nismo dobili ovakvu prijavu. Mi sigurno nećemo ćutati barem dok sam ja tu, i ja sam pacijent i ja sam imala sličnih iskustava i sebe sama pitam zašto sam ćutala i nisam pokrenula procedure protiv ustanova gdje ja nisam dobila odgovarajuću zaštitu“.

“Da li će neko posvjedočiti u korist osobe koja je oštećena, ja zaista nemam odgovor na to. Ukoliko neko ima potrebu i smatra da je oštećen ili ne daj Bože da je riječ o smrtnom slučaju..”, poručila je Čolić.

Šta će se sada uraditi?

Treba sprovesti istragu, Ministarstvo nije organ koje to može uraditi. Poduzeti sve mjere po dobijanju informacija, sve u vezi sa zakonom. Treba dokazati da je ljudski faktor prije svega toga, i ako se dokaže onda pokrenuti sve procedure da se ovome stane u kraj“, kazala je ministrica Čolić.

“U ovom slučaju ćutnja nije zlato. Ukoliko nemamo zvaničnu informaciju mi ne možemo ništa poduzeti, ne možemo reagovati po principu “rekla-kazala”. Od srijede smo dobili na adresu veliki broj prijava građanki ali i građana koji kažu da nisu bili zadovoljni poduzetim intervencijama”, kazala je o slučaju koji je nedavno potresao javnost.

Dvadesetogodišnja Belma Isić iz Srebrenika umrla je od septičnog šoka na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, potvrdio je obdukcioni nalaz kojeg je saopštilo danas Kantonalno tužilaštvo TK. Smrt mlade porodilje izazvala je brojne reakcije pa menadžment UKC najavljuje promjene i sankcije za odjeljenje koje je na jako lošem glasu decenijama. Mito, međusobne svađe osoblja, tužbe, tuče, traume dio su toga. Brojne žene otvoreno su sada počele pričati o traumama koje su, kažu, doživjele.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad