Radončić: Kompanija iz RS kršila međunarodne konvencije, posao odmah obustavljen

Vijesti 15. mar 202001:03 > 01:21
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić gostujući na Face TV govorio je o informacijama koje je na istoj televiziji iznio lider SDS-a i bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović o kompaniji u RS koja se bavi "opasnim poslom".

Radončić kaže da se radi o “običnim špekulacijama, nagađanjima i poluistinama”.

“Doveden sam u tu situaciju da moram reagovati kao ministar sigurnosti. Mislim da nije u redu da gospodin Šarović bez dogovora sa makar sigurnosnom strukturom govori nešto što je do prije do prije pet ili deset minuta bilo državna tajna”, kazao je Radončić, te dodao:

“Tajna je koja više nije tajna da je određena kompanija iz Republike Srpske kršila međunarodne konvencije, odnosno sankcije koje zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države trgovine sa Iranom. Nema nikakvog spektakularnog hemijskog oružja, nema te vrste gluposti. Postoji jedan čovjek koji je na tu temu, zvanično i službeno, razgovarao sa gospodinom Dodikom i taj se čovjek zove Fahrudin Radončić. Ja sam, sjetite se, prošle sedmice imao radnu posjetu Banjaluci, razgovarali smo sa gospodinom Draganom Lukačem u vezi Europola, razogovarali smo o Frontexu, migrantskoj krizi, a sa Dodikom smo direktno razgovarali na ovu temu. Za razliku od priče Šarovića, koji je opozicionar, nije bilo nikakvog zavrtanja ruke nikakvih pritisaka. Ja sam gospodinu Dodiku saopštio podatke kojima raspolažemo mi i naši međunarodni partneri i moram vam reći da je on kao član Predsjedništva veoma odgovorno reagovao. Dodik je preda mnom tražio da ga povežu sa odgovornim licima te kompanije i veoma direktno i precizno zabranio bilo kakav posao sa tom zemljom”, kazao je Radončić.

VEZANE VIJESTI

To je problem koji smo završili za pet minuta, naveo je.

“Činjenica je da je taj posao odmah obustavljen i da smo imali veoma odgovornu reakciju vlasti iz RS da taj posao bude odmah obustavljen. Taj problem je odmah riješen. Žao mi je da smo došli u tu situaciju da to objašnjavamo javnosti”.

Radončić je prošle sedmice o ovoj temi razgovarao i sa iranaskim amabasadorom u BiH.

“Upozorio sam ga da BiH vodi sigurnosnu politiku i politiku sankcija prema Iranu u skladu sa vanjskom politikom EU i našim najvećim strateškim partnerom, vladom SAD. Vidjeli ste na kraju saopćenja da sam mu sugerisao da lokalno osoblje ambasade u Sarajevu se ne bavi menadžerskim poslovima kada je bilo kakva trgovina u pitanju. Ne daj Bože da se nastavila ta saradnja, mi bi ugrozili svoj državni vitalni nacionalni interes jer bi se mi mogli naći pod sankcijama. Ovakvom našom reakcijom, pa i reakcijom Milorada Dodika, mi smo izvan te zone da možemo biti pod sankcijama”, poručio je ministar sigurnosti BiH.

U saopćenju koje je u ponedjeljak poslano medijima iz Ministarstva sigurnsoti BiH, a nakon sastanka Radončića i ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mahmouda Heidarija,  navodi se da jeministar Radončić istakao da Bosna i Hercegovina slijedi vanjsku politiku Evropske unije, pa i mjere ograničavanja EU protiv IR Iran, odnosno ekonomske i finansijske sankcije, koje se odnose na izvoz određenih roba.

“Ministar Radončić je naglasio da BiH, iz vlastitih ekonomskih i diplomatskih interesa, ali i geostrateških okolnosti, ne može ugroziti svoje nacionalne interese i strateška partnerstva i u tom smislu očekuje adekvatno razumijevanje ambasade IR Iran u Sarajevu i njenog osoblja”, stajalao je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad