Federalni inspektori pojačano nadziru formiranje i kretanje cijena

Vijesti 15. mar 202011:11 > 11:20
Shutterstock

Od proglašenja globalne pandemije novog korona virusa (COVID-19), Federalna uprava za inspekcijske poslove stavila je sve svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva. U tom smislu, između ostalog, Federalni tržišni inspektorat vrši pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme - maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme, kao i osnovnih životnih namirnica za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje, saopćeno je iz Uprave.

Na dan 14.3.2020. godine, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata su, prema do sada dostupnim podacima, izvršili ukupno 11 nadzora, te utvrdili 16 prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje 16 prekršajnih naloga u iznosu od 43.500,00KM.

Prema izvještajima Federalnog tržišnog inspektorata, još uvijek nije evidentirano masovno nerazumno povećanje cijena. Ukoliko dođe do istog, Federalna uprava za inspekcijske poslove će predložiti Federalnom ministarstvu trgovine i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine donošenje odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena i organičavanja marži.

“Ponovo apelujemo na sve privredne subjekte, distributere i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta, te upozoravamo da će sve zloupotrebe narušavanja prava potrošača i uvjeta slobodnog formiranja cijena i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje izazvane strahom građana i proglašavanjem globalne pandemije koronavirusa biti sankcionisane.

Također pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane”, navodi se u saopćenju.

Iz Uprave podsjećaju građane da je Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović potvrdio da su sve trgovine u Federaciji BiH uredno snabdjevene svim robama široke potrošnje, naglašavajući robne artikle poput prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu za kojima trenutno vlada prekomjerna potražnja usljed pandemije koronavirusa.

Građane se mole da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:
– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)
– e-mail: [email protected]
– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad