Smailbegović: Ne donosite mjere koje će uništiti privredu u BiH već je zaštitite

Vijesti 16. mar 202015:12 > 15:18
N1

Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović pozdravio je mjere koje je Vlada FBiH propisala, ali je istakao kako su nedostatne za ovakvu ekonomiju koju BiH ima i da su potrebne mnogo veće mjere kako bi se ublažile posljedice.

“Pozivamo nadležne da u ovoj panici i stampedu različitih mjera ne donose one koje su od malog značaja za borbu protiv korona virusa, a mogu značajno ugroziti privredu. Također, da omoguće slobodan promet roba jer je BiH mala ekonomija i ovisimo o uvozu i izvozu. Vozači bi se trebali izuzeti od ovih obaveznih mjera izolacije 14 dana jer svakako i bez ove situacije imamo nedostatak profesionalnih vozača. Ako se to ne provede ostat ćemo bez svega. Ni Njemačka, Italija i ostali koji su pogođeni korona virusom ne otkazuju narudžbe roba”, rekao je Smailbegović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić rekao je kako je ovo globalni problem kojeg niko nije pošteđen pa ni radnici u BiH.

“Ukazali smo na tešku situaciju radnika u ovoj situaciju kao što su radnici u zdravstvu, snabdijevanju, javnim službama i institucijama koji su svakodnevno u kontaktu sa stotinama klijenata. Potrebno je zaštititi ih i nabaviti zaštitna sredstva. Potrebno je zaštititi položaj radnika i očuvati radna mjesta kako bi prevazišli ovu situaciju. Moramo zaštititi porodice s maloljetnom djecom”, rekao je Bektić.

Istakao je kako Zakon o radu nije jasno definisao neke stvari, ali da su u pregovorima s Vladom kako da sačuvati radnicima plate upozorivši da bez toga ne bi izašli kao pobjednici.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazao je kako je značajno da su danas od nadležnog državnog ministrstva dobili garanciju da će prevoz roba biti nastavljen, ali i da će se raditi na toma da vozači neće biti uključeni u rigorozne mjere smoaizolacije.

“Postoji mogućnost kabinske izolacije i druge mjere. Mi smo u jutarnjim satima imali sastanak cijelog komornog sistema s nadležnim ministarstvima u segmentu obaveznosti očuvanja transportnih koridora kako bi se privreda BiH očuvala i uspjela preživjeti posljedice blokiranja i zatvranja granica”, rekao je Jašarspahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad