Ne slušaju svi upute nadležnih o korona virusu

Vijesti 16. mar 202017:50 > 19:20
VOA

U Federaciji Bosne i Hercegovine proglašno je stanje nesreće. Sve mjerodavne institucije dobile su jasnu uputu - maksimalno pojačati provođenje svih mjera, a radi sprečavanja širenja korona virusa.

“U Federaciji ne postoji nikakvo stanje koje se zakonski tretira kao vanredno stanje. Stanje nesreće koje smo mi danas proglasili je adekvatna kategorija, omogućava sve te poteze koji su vezani za ovakve prilike”, ističe Fadil Novalić, premijer Federacije.

Sve ove mjere trebale bi ublažiti posljedice pandemije i u cilju su zaštite stanovništva i ekonomije, poručuju nadležni. Jedna od mjera je i vratiti cijene osnovnih životnih namirnica na one od 5. ožujka.

“Korona virus je nešto s čim se susreću mnogi, a mi smo mali, otvoreni, nemamo zaštinih mjera ni mehanizama. Zato s pravom kažem da je ovo što smo danas donijeli, a da bi zaštitili gospodarstvo, ogromni korak”, smatra Jelka Milićević, ministrica financija.

Podsjetimo, od danas svi građani BiH koji dolaze iz inozemnstva idu u izolaciju, a svi koji ne budu poštovali ovu mjeru slijedi ima kazna.

“Pozivam građane da budu samosvjesni i ozbiljni, ako ne prema sebi, makar prema svojoj porodici, prema svojim kolegama i prema sveukupnoj društvenoj zajednici”, poručuje Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Više u prilogu Zvonke Komšića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad