Obustavljen ulazak iz 12 država, građanima BiH koji se vraćaju 14 dana izolacije

Vijesti 16. mar 202018:19 > 21:38
N1

Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini počela je primjena mjera prema kojima svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, treba da budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana.

Granični prelaz Bijača bez putnika. Tek nekoliko kamiona parkiranih po strani, u kratkoj pauzi dok se potrebni papri ne završe. Ruta Hrvatska, Slovenija, pa nazad u BiH u samoizolaziju na dvije sedmice.

“Iz Slovenije idem. Niko mi ništa nije tražio. Samo pitaju odakle dolazim i tako. Idemo dole na utovar i onda kada budemo izlazili za Bosnu dobićemo 15 dana izolacije”, rekao je Semir Šehinović.

N1: Da li se pridržavate karantene?

“Moraš, moraš radi svoje porodice”, kazao je.

Od šest sati ujutro na snazi su nove odluke Vijeća ministara BiH po kojima je u potpunosti obustavljen ulaz za strane državljane dvanest zemalja, dok državljani BiH obavezno nakon ulaska u zemlju moraju na dvije sedmice u samoizolaciju. Na samoj granici čeka ih sanitarni inspektor i upitnik koji moraju popuniti. Ukoliko postoji sumnja na virus, obaveštava se Zavod za javno zdravstvo, a putnik izmješta na klinku za infektivne bolesti radi testiranja.

“Svi stranci koji ulaze u BiH, a dolaze s područja sa izraženom transmisijom korona virusa, odbija im se ulazak. To se uz ostalo odnosi 12 zemalja, uz ostalo, Italiju, Francusku, Španjolsku, Iran, Koreju, Belgiju Švicarsku, Kinu, područje Wuhana. Njima se odbija ulazak. Svi stranci koji ulaze u BiH također moraju imati putovnicu”, poručio je Mario Lovrić.

Intezitet prelazaka proteklih dana smanjen je i na ostalim graničnim prelazima na jugu BiH. Granični policajci pridržavaju se mjera zaštite, koliko je to moguće jer zaštitnih maski nema dovoljno-. 

“Zaštitne rukavice, maske, one su obavezne i koliko ih posjedujemo, toliko ih i koristimo”, poručili su.

Nezvanično doznajemo, kako bi na nekoliko graničnih prelaza uz ostalo i Bijaču uskoro mogla biti postavljene i termalne kamere koje mjere temperaturu ljudskog tijela, čime bi se granica BiH dodatno osigurala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad