Načelnik: Provjeravamo sve kontakte zaraženog muškarca u Tešnju

Vijesti 17. mar 202011:01 > 11:06
N1

Nakon Zenice i Orašja, Tešanj je jučer postao treća lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine na čijem je području dijagnosticiran slučaj zaraze koronavirusom (Covid-19).

“Radi se o muškarcu rođenom 1971. godine, koji se 5. marta vratio iz Italije i od tada je bio u samoizolaciji. Međutim, nismo sigurni koliko je poštivao odluku o samoizolaciji pa naša Higijensko-epidemiološka služba vrši provjeru svih njegovih kontakata. Znali smo da je uzet bris za laboratorijsku analizu, a danas će biti i prevezen u izolatorij Kantonalne bolnice u Zenici”, kazao je Feni načelnik Tešnja Suad Huskić.

Krizni štab te općine, kaže Huskić, nakon jučerašnjeg uvođenja stanja nesreće od koronavirusa na području FBiH, sinoć je ponovo zasjedao te donio neke i rigoroznije mjere.

“Potpuno smo zabranili rad kladionica, kockarnica, ugostiteljskih objekata koji u ponudi imaju nargilu, a poduzimamo i druge mjere. Ograničili smo i rad zelenih pijaca te stočnih pijaca na cijelom području općine Tešanj do 11.00 sati, uz provođenje svih mjera lične i opće higijene. Danas je u Tešnju pijačni dan”, napominje Huskić, koji dodaje da su zabranili organiziranje pijace polovnom i novom robom.

Ugostiteljski objektima rad je, kao i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona, od danas je ograničen na period od 9.00 do 18.00 sati, osim hotela/motela za smještaj i ishranu gostiju.

Zabranjeno je i organizovanje svadbi u svadbenim salonima te drugim objektima, a naređeno je i mehaničko čišćenje, dezinfekcija ulica, dječijih poligona i školskih igrališta na području te općine.

“Nadzor nad provođenjem ove naredbe vršit će inspekcijske službe i policijski organi, svako iz svoje nadležnosti. Pojačana će biti i kontrola osoba koje su se iz inostranstva vratile iz rizičnih područja. Po nekim procjenama, na području naše općine takvih osoba ima oko 300, dok je zvaničan broj registriranih 161”, napominje Huskić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad