Krizni štab ZDK: Pacijent iz Tešnja je imao minimalni broj kontakata

Vijesti 17. mar 202012:04 > 12:20
N1 / Screenshot

Na području Zemičko-dobojskog kantona četiri osobe su zaražene korona virusom, a pod zdravstvenim nadzorom je više od 800 osoba, podaci su Kriznog štaba ZDK.

Kako je rekao predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, muškarac iz Tešnja kojem je potvrđen korona virus jučer, je bio u izolaciji i nije imao veći broj kontakata s drugim osobama.

Vratio se 5. marta iz Italije, prijavio se i bio u izolaciji. Imao je kontakte samo s ljudima s kojima je putovao i užim članovima porodice. Kada su mu se pojavili prvi simptomi na prijedlog epidemiologa urađeno mu je testiranje i dobili smo pozitivan nalaz. To su uvezeni slučajevi što znači da mi na području ZDK nemamo lokalnog širenja oboljenja što je do sada veliki uspjeh koji smo postigli u saradnji s građanima, zdravstvenim radnicima, pojačanim nadzorom i upozoravanjem na kazne onih koji ne poštuju rješenja o samoizolaciji“, rekao je Jupić.

Istakao je kako su obavijestili sve nadležne zajednice i države iz kojih su osobe s kojima je zaraženi bio u kontaktu naglasivši da je kontakt bio minimalan.

Za sada na području ZDK imaju četiri pozitivna pacijenta, a četiri nalaza koja su čekali su negativna. Broj osoba u izolaciji se povećava iz sata u sat i on do sada iznosi više od 800.

Kada su u pitanju migranti, ministar Jupić je rekao kako je to složeniji problem, ali da daju svoj maksimum.

Svjesni smo da to nije problem samo kantona već mnogo širi u koji se mora uključiti šira zajednica po pitanju identifikacije i registracije. Mi ćemo i njima, kao ljudima koje je natjerao veliki belaj da dođu, pomoći i oni će, ukoliko bude bilo simptoma, ući u sistem zdravstvene zaštite jer je to jedini put da se prekine širenje zaraze“, rekao je Jupić.

Naglasio je kako su spremni i za eventualno povećanje broja oboljelih.

Iz Kriznog štaba ZDK pozvali su građane da poštuju mjere koje se propisuju i sarađuju s nadležnima kako bi se priječilo širenje korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad