Đajić: Narednih sedam do deset dana slijedi veći broj pacijenata

Vijesti 17. mar 202012:11 > 12:23
N1

Zbog novonastale epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom i povodom novih preduzetih mjera u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske koje se tiču adaptacije prostora na lokaciji u centru grada, javnosti se obratio se generalni direktor UKC RS prof. dr. Vlado Đajić koji je kazao kako je u toj ustanovi pripremljeno 200 kreveta za oboljele od tog virusa.

“Pripremili smo blizu 200 kreveta za oboljele pacijente i i danas dobijamo četiri nova respiratorai montiramo ih”, rekao je Đajić.

Istakao je i da građani treba da znaju da postoje tri grupe pacijenata.

Jedni su pozitivni na korona virus i nemaju simptoma ali moraju biti u izolaciju. Drugi su oni koji imaju simptome poput kašlja, temperature, malaksalosti i tako dalje i oni se liječe u hospitalnim uslovima i treća grupa su oni kod kojih virus napadne i respiratorne organe, odnosno pluća i pacijenti ne mogu samostalno da dišu i njima su potrebni respiratori. UKC ima preko 50 respiratora i spremni smo dočekali pandemiju. Nadamo se da nećemo trebati nijedan respirator, ali narednih sedam do deset dana slijedi vjerovatno veći broj pacijenata od kojih će neki trebati i respirator“, istakao je dr. Đajić.

Rekao je da će danas biti završena hirurška salu za trudnice oboljele od korona virusa, a da će sutra biti ubačena oprema.

“Cilj nam je da zaštitimo pacijente i zdravstvene radnike od korona virusa i da se zaraza ne desi u prostoru UKC RS”, naglasio je.

Također spremaju dvije hirurške sale, odnosno intenzivnu jedinicu ako bude potrebe za operacijama na pacijentima koji su pozitivni na korona virus. Bit će spremno oko 50 kreveta za takve pacijente.

“Stekao sam utisak da se svi zdravstveni radnici žele da se stave na raspolaganje da se ova situacija prevaziđe”, kazao je.

Pohvalio je i novinare za koje je rekao da su sve ovo vrijeme dok traje pandemija korona virusa “bili na visini zadatka”.

Također je pozvao građane da prijave one osobe za koje smatraju da krše naredbu o samoizolaciji. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad