Stanje elementarne nepogode i u HNK, ugostiteljski objekti radit će do 18 sati

Vijesti 17. mar 202013:20 > 13:55
N1

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nema potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, a Vlada HNK je na vanrednoj sjednici danas donijela odluku da proglasi stanje elementarne nepogode te da radno vrijeme objekata koji se bave ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima ogranični do 18 sati.

Do sada je izdato oko 176 rješenja o samoizolaciji, ali se broj povećava s obzirom na povratak građana u BiH.

Vlada HNK je danas tek formirala Krizni štab koji će obavještavati javnost redovno o svim aktivnostima u borbi protiv ovog virusa. Naloženo je svim ministarstvima, upravama i službama da stave na raspolaganje sve kapacitete i resurse, a Štabu civilne zaštite da stavi na raspolaganje zalihe opreme i materijalno-tehnička sredstva.

Vlada HNK je dala podrušku odlukama koje je donijela Vlada FBiH, posebno mjeri za sprečavanje povećanja cijena namirnica i higijenskih artikala kako bi se sačuvala platežna i kupovna moć građana. Zatražili su od svih javnih preduzeća, kantonalnih ministarstava i institucija da maksimalno povećaju sve mjere opreza i prevencije.

“Vlada nalaže svim ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i službama da redovne i planirane programske aktivnosti prilagode novonastalom stanju, posebno ako zahtjevaju novčana sredstva. Ne želimo sredstva trošiti, već čuvati u slučaju potrebe. Zdravstvenim ustanovama daje se saglasnost za nabavku opreme koja se koristi za prevenciju i liječenje korona virusa”, rekao je glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović.

Vlada HNK je prihvatila niz preporuka u vezi s postupanjem poslodavaca i radika koje je pedložio Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK, a rad ugostiteljski objekta svih kategorija se ograničava do 18 sati, kao i objekata koje pružaju uslužne djelatnosti, osim u objektima gdje se prodaju prehrambeni proizvodi.

Ponovili su apele Zavoda za javno zdravstvo HNK da građani tokom kupovine ili boravka u apoteci, banci i slično drže odstojanje. Starijim osobama se preporučuje da ne izlaze na javna mjesta, da ne koriste javni prijevoz, a da im namirnice i lijekove kupuju članovi porodice ili da se solidarišu građani i pomognu.

Kantonalna uprava civilne zaštite HNK stavila je na raspolaganje broj 122 za prijavu svih slučajeva u vezi korona virusa, pa i onih neodogovrnih građana koji ne poštuju rješeenja o samoizolaciji ili su se vratila iz nekih zemalja u kojima je žarište korona virusa, a nisu se prijavili.

Bit će formiran i kantonalni mobilni tim za uzimanje uzoraka kako bi se što prije došlo do nositelja virusa.

Vlada HNK naložila je rukovoditeljima ministarstava, uprava, javnih preduzeća i drugih organizacija da prilagode rad u skladu s potrebama posla i gdje je god to moguće privremeno smanje broj uposlenika, a majkama djece mlađe do 10 godina omoguće odsustvo.

“Ne treba stvarati paniku, ali ni pobjeći od toga da je situacija ozibljna i da je pitanje dana kada će i kod nas biti potvrđen slučaj korona virusa”, rekao je Pavlović.

Vanredna sjednica Vlade HNK još nije završena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad