Bez pouzdanih informacija gdje je boravio zaraženi pacijent iz Mostara

Vijesti 17. mar 202015:44 > 15:48
N1

Prvi slučaj korona virusa danas je registrovan u Mostaru, što je ukupno 27. slučaj u Bosni i Hercegovini. Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao je da je u pitanju muškarac, koji je ranije zajedno sa svojim sinom bio smješten na Odjel za plućne bolesti Sveučilišne bolnice Mostar.

Pavlović je kazao da su njih dvojica testirani na COVID-19, te da je kod oca nalaz bio pozitivan, a kod sina negativan. Oba nalaza su poslana u referelani centar za COVID-19 u Sarajevu, odakle se čeka finalna potvrda.

Na pitanje reporterke N1, Tine Jelin-Dizdar, da li se razmatra karantin za bolnicu – Pavlović je odgovorio:

“Nema panike. U Mostaru rade odgovorni ljudi, napravljen je protokol postupanja. Očekivali smo da se ovako nešto može dogoditi. Imamo situaciju na koju znamo odgovoriti. Prepustimo da struka radi. Ne trebamo sijati paniku. Protokol je jasan. Pokušat će se utvrditi s kim su te osobe kontaktirale. To se može uraditi u suradnji s njima”, kazao je Pavlović.

Pavlović je rekao i to da još uvijek ne postoje precizne informacije da li su ove osobe boravile skorije vrijeme u zemljama kritično pogođenim korona virusom.

“Za sve kontakte će se utvrditi postupak kako dalje. Bit će pozvani na razgovore. Prosuđivat će se kome će se uzimati uzorak”, kazao je Pavlović.

“Za sve postoji protokol postupanja. Ne želim spekulirati. Svako mora u bolnicu. Svako mora doći sa činjenicama. Tako ćemo mi pomoći ljudima. U ovoj situaciji – hoće li ili neće biit zatvoren odjel, evakuiran odjel, neka to rade ljudi od struke. Bude li potrebe – svako će biti pozvan da se uradi anamneza”, kazao je Pavlović.

Otac i sin kojima je urađen nalaz imali su resipratorne tegobe, zbog toga su bili i smješteni na Odjel za plućne bolesti.

“Kada pacijenti potvrde, ja ću potvrditi vama. Naknadno se može utvrditi da li je neko obmanuo medicinsko osoblje”, rekao je.

Najveći broj oboljelih, njih 20, registriran je na području bh. entiteta Republika Srpska (RS), dok je sedam zaraženih u Federaciji BiH.

Zdravstene vlasti u BiH potvrdile su u ponedjeljak kako su dvije osobe izliječene od COVID-19 na području RS-a.

Epidemiolozi smatraju kako bi broj zaraženih u predstojećem razdoblju mogao rasti zbog čega je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad