MUP nije našao 50 osoba koje su u samoizolaciji, a 25 ih napustilo BiH

Vijesti 17. mar 202018:33 > 19:05
N1

U Tuzlanskom kantonu na snazi je stanje nesreće. Kantonalni krizni štab izdao je naredbu zatvaranja svih objekata osim marketa, apoteka, pekara i benzinskih pumpi, koje će raditi do 18.00 sati. Zaraženih korona virusom u ovom kantonu nema. Rezultati testiranja 26 osoba bili su negativni, a u samoizolaciji je 1.500 osoba.Policija kontrolira sve one koji su pod zdravstvenim nadzorom, ali za sada nije poznato kakve će sankcije snositi oni koji ne poštuju naredbe.

U ovom kantonu zabranjena su sva javna okupljanja pa čak i u parkovima i na bilo kojoj javnoj površini. Ne rade restorani, kafići, tržni centri, frizerski saloni.

Anketa:

 – Ovo je sasvim normalno, neka su sve zatvorili. Mi ćemo biti u stanovima. Obezbjeđeni smo, imam alkohola, non stop ruke perem. Čim izađem, čim uđem. Ne bojim se.

 – Malo manje se kreće po otvorenom. Izašao s drugom na kafu, nismo se dugo vidjeli ali ništa ne radi. Očito panika uzela maha.

 – Ne plašim se. Ne poduzimam ništa.

 – Ruke čistiti, prati. Hemiju održavati. Eto. Od tolikih godina, ja nikada nisam bila bolesna.

A bolesti se ne boji ni ulični muzičar čija je pjesma danas odjekivala praznim tuzlanskim ulicama.

“Ja sam ulični muzičar već 40 godina. Ja se ne plašim virusa ni najmanje. Moja ishrana je domaća. Bijeli luk, domaća koka…Ovo sve što se proizvodi i prodaje u radnjama, to je otrov”, priča Šaban Karajić, ulični muzičar.

Do sada je određena samoizolacija za 1.500 građana u Tuzlanskom kantonu koji su došli iz inostranstva. Međutim, mjere zaštite moraju se poduzeti i u kući.

“Te osobe imaju ukućane. Ukoliko ukućani nisu boravili u inostranstvu, oni se mogu normalno ponašati. Ići na posao, raditi sve. S tim da te osobe koje su stavljene u kućnu izolaciju, treba odvojiti u zasebnu prostoriju. U zajedničkim prostorijama pojačati dezinfekciju i čišćenje, da imaju poseban pribor za jelo. Ako komuniciraju u zajedničkim prostorijama da nose maske”, kaže Jasmina Brkić Džambić, Zavod za javno zdravstvo TK.

Policija je posljednjih dana kontrolisala 600 građana u samoizolaciji. Nije našla pedesetoro njih na prijavljenim adresama, a 25 ih napustilo je BiH. Policija prati i društvene mreže i poštivanje naredbi.

“Svakako da policija postupa shodno nadležnostima. Prate se sve izjave. Također, sami građani vrše prijavljivanje lica koja ne poštuju izrečene mjere izolacije. Shodno nadležnostima, postupa policija i obavještava krizne štabove”, navodi Amra Kapidžić, Policijska uprava MUP-a TK.

Krizni štab je izdao naredbu savjetima mjesnih zajednica da prate kretanja stanovnika u izolaciji i da prijave nadležnima. Obavezne su dezinfekcije zgrada, ustanova ali i gradskog prijevoza.

Međunarodni aerodrom Tuzla imao je letove za 16 destinacija u nekoliko zemalja. Međutim, Wizzair je odlučio otkazati do 3. aprila sve letove dok se situacija sa korona virusom ne smiri, kako u BiH, tako i regiji i svijetu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad