Nogo: Najvažnije je racionalno ponašanje, suzbijte strah i paniku

Vijesti 18. mar 202012:17 > 12:21
Anadolija

Načelnik Centra za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu Slobodan Nogo izjavio je da je u vanrednim okolnostima, kao što je trenutna epidemiolška situacija, najvažnije da se stanovništvo racionalno ponaša i da se suzbijaju strah i panika, a da se u svakodnevnim aktivnostima poštuju preporuke nadležnih institucija.

“Situacija koja nas je trenutno zadesila u vezi sa virusom korona je nova i sa aspekta struke se tretira kao krizna. Prevazilazi okvir svakodnevnih životnih dešavanja i to svakako utiče na pojavu panike i anksioznost, pa čak i depresivnog reagovanja”, izjavio je Nogo.

On je napomenuo da se u doba pandemije ove reakcije mogu posmatrati kao adaptivne na nastalu kriznu situaciju, ako ne remete osobu u njenom svakodnevnom funkcionisanju.

“Ako osoba doživi intenzivni strah koji dostiže nivo panike, preporuka je da se obrati u naš Centar za mentalno zdravlje pri domu zdravlja Istočno Sarajevo gdje imamo multidisciplinarni tim koji pruža pomoć i usluge u svrhu prevazilaženja aktuelnih simptoma”, rekao je Nogo.

On je dodao da bi trebalo preventivno djelovati na očuvanju mentalnog zdravlja i jačati adaptivne potencijale svakog pojedinca radi što lakšeg prevazilaženja novonastale situacije.

“Solidarnost i razum su temelji civilizacije koju smo valjda dosegli i na njima bi trebalo da se zasniva svaka životna odluka”, rekao je Nogo.