Premijer Novalić: Imajte povjerenja u našu opredjeljenost da vas zaštitimo

Vijesti 18. mar 202013:35 > 13:43
Fena

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se danas javnosti putem YouTube kanala poručivši građanima da imaju povjerenja u opredjeljnost i obavezu Vlade FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da ih zaštite. Zamolio je građane da poštuju sve instrukcije nadležnih organa.

“U stalnom smo kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara BiH, Vlade RS, kantonalnih vlada, gradova i općina. Samo organizirano i disciplinirano društvo može izaći iz ovog globalnog problema. Uporedo s aktivnostima koje poduzimamo za zaštitu zdravlja stanovništva, pripremamo mjere za očuvanje radnih mjesta i dostignutnog nivoa ekonomije”, rekao je Novalić.

Ministrica Jelka Miličević kazala je kako su naredbe koje su donijeli bile teške i da ih nije bilo lako donijeti.

“Za svaku smo usaglašavali, popravljali, pravili analizu kako će se odraziti na građane, institucije i privredu. Svjesni smo da će 15 restriktivnih mjera ugroziti i navike i uobičajene potrebe stanovnika, da će ugroziti i privredu. Naših 17 mjera mijenja potpuno način rada i institucija, zabavnih ustanova, prostora za druženja i javna okupljanja, mijenja navike i procedure ulaska u BiH itd. Na organima je velika obaveza da se implementiraju te naredbe”, rekla je Miličević i apelovala na kantonalne stožere civilne zaštite da prate provedbu.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite poručio je da su naredbe Štaba obavezujuće za sve i da traju do 31. marta, a po potrebi će biti produžene.

“Federalni štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju. Pratimo epidemiološku situaciju i danas slijedi novi set mjera. Apelujemo da poštujete naredbe i nadamo se da nećemo imati potrebu donositi restriktivnije mjere”, rekao je Solak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad