Solak: Najgora stvar je ono što se desilo u Mostaru, posljedice se tek očekuju

Vijesti 19. mar 202008:11 > 08:36
N1

Direktor Fedralne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je kako će u narednim danim biti donesene pooštrene nove mjere, a da se razmatra i uvođenje zabrane kretanja ukoliko to bude potrebno.

Govoreći za Novi dan, Solak je zamolio građane da poštuju mjere kako im se ne bi izricale sankcije jer je cijeli svijet u teškoj situaciji.

“Zabranjena su okupljanja, a to znači i tradiconalna i vjerska, ako nema svadbi u hotelima nema ni u kućama, na sahranama samo uži krug porodice, nema skupnih aktivnosti ni u parkovima. Znam da je roditeljima teško zbog djece, ali ostanite kući što duže možete, ako izlazite radite to u grupi najvećoj do pet ljudi. Radimo sve da zaštitimo vaše zdravlje”, rekao je Solak u razgovoru sa našom Almom Dautbegović – Voloder

Istakao je kako narednih 15 dana ključno da zaustavimo širenje virusa kako nam se ne bi desila situacija kao u Italiji.

“Ići ćemo na pooštravanje mjera, razgovaramo i o uvođenju zabrane kretanja, ali ako sada sve mjere ispoštujemo to će biti dovoljno. Nadležnost za kažnjavanje je na MUP-ovima i inspekcijama, oni će u prvom mahu ići s blažim mjerama, nikome nije u interesu da kažanjava, ali molimo vas da se ne desi situacija kao s momkom iz Srebrenika koji je iz hira javno govorio kako neće poštovati mjere, a sada se kaje i u izolaciji je”, rekao je Solak.

Apelovao je na građane da se ne grle, ne ljubi i slično na što smo navikli kao srdačan narod te da držimo socijalnu distancu.

“Moramo praviti razmak između ljudi do dva metra u prodavnicma i drugim mjestima kako bismo smanjili mogućnost prenosa virusa. Na čovjeku virus bude i dva-tri dana prije nego što se otkrije. Najgora stvar je ono što se desilo u Mostaru. Posljedice se tek očekuju. Kada smo uradili šatore za trijaže imali smo negodovanje građana, ali to je najbolja stvar koju je direktorica KCUS-a uradila. Ovaj pacijent je zarazio osobolje, ali nije bio van ni u Italiji što znači da je bio u kontaktu s drugim nultim pacijentom, a njega nemamo, to je najgore . Deset zdravstvenih radnika je u izolaciji, oni su izgubljeni u pomoći našem stanovništvu”, rekao je Solak.

Istakao je kako svaki sta ostvaruju kontakt sa epidemiolozima koji im daju preporuke na osnovu kojih donose nove naredbe, a da li će ovaj set mjera biti djelotvoran znat će se 13. ili 14. dan. Uvođenje policijskog sata ovisi od broja oboljelih.

“Kanton Sarajevo je donio naredbu o zabrani rada tržnih centara, a u pripremi je to i u ostalim kantonima. Rade radnje za prehrambene proizvode, apoteke i higijenske radnje, ali mora se poštovati socijalna distanca i radnici moraju imati zaštitnu opremu”, zaključio je Solak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad