Autobus s bh. državljanima iz Slovenije zaustavljen na GP Gradiška, čuva ih MUP

Vijesti 19. mar 202011:57 > 12:36
N1

Na Graničnom prijalezu Gradiška zaustavljen autobus koji je stigao iz Slovenije, a u kojem se većinom nalaze državljani BiH. Putnicima nije dozvoljen izlazak, a prema riječima ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, svi putnici će biti, pod policijskom pratnjom, sprovedeni do zdravstvene ustanove gdje će biti testirani.

“Krenuli su kući iako smo upozoravali i zamolili sve naše građane da ne dolaze sada jer svi koji su unijeli virus u RS su došli iz drugih zemalja. Autobus je pod kontrolom i bit će sproveden pod pratnjom policije do zdravstvene ustanove. Svi će biti testirani na virus i ostaju u autobusu dok ne odlučimo gdje ćemo ih smjestiti”, rekao je Lukač.

Istakao je kako građani RS većinom poštuju mjere i zabrane, ali da ima i neodgovornih pojedinaca poput dvije osobe kojima su bila izdata rješenja o samoizolaciji u FBiH, a rutinskom kontrolom su otkriveni u vozilu na području RS. Protiv njih pokenut postupak u Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje.

Lukač je rekao da se terete za kršenje zakonskih odredbi o zaštiti ljudi od zaraznih bolesti te da će u skladu s tim biti sankcionisani.

“Nadam se da će oni poslužiti za primjer drugima da budu odgovorni kako zarazu ne bi širili dalje”, rekaoje Lukač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad