Dva nova slučaja u Mostaru kontakti prvozaraženog

Vijesti 19. mar 202013:27 > 13:31
N1

Doktor Jurica Arapović iz Klinike za zarazne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kazao je kako je su dva nova potvrđena slučajeva zaraženih korona virusom kontakti supruge od prvog bolesnika koji je zbrinut u toj bolnici u izolacijskom bloku. Dobro su i skoro da nemaju simptoma.

Prvi bolesnik koji se pojavio u bolnici bez da je rekao da je rekao da sumnja da je obolio do korona virusa i zarazio ostale, je na terapiji s kisikom i ima obostranu upalu pluća, odnoso riječ je o teškoj kliničkoj slici.

“Rodilja je dobro. Testirali smo i dijete i ono je zbrinuto i u samoizolaciji i pod nadzorom. Dijete je dobro”, rekao je Arapović.

Istakao je kako je ukupno testirano 59 osoba, od kojih je 27 samo tokom jučerašnjeg dana. Njihovim kontaktima je naložena samoizolacija.

Na današnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba HNK rečeno je kako je još uvijek nejasno ko je bio nulti kontakt u Mostaru i da to sitražuje Tužilaštvo.

Kada je riječ o oboljelima s područja Konjica, Arapović je istakao kako je tu poznat nulti pacijent i da je riječ o državljaninu Srbije. Naglasio je kako su oboljeli svi iz Konjica i da je riječ o dva različita žarišta.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić kazao je kako imaju 436 izdatih rješenja za samoizolaciju, od kojih je 163 izdato u posljednja 24 sata iz razloga što su pooštrili mjere. Na terenu su sanitarni inspektori i policijski službenici koji kontrolišu da li ti pacijenti poštuju rješenja. Upozorio je da će kazne za kršenje biti maksimalne.

“Što se tiče Konjica, obrađujemo kontakte i probat ćemo zaustaviti širenje. Rade se novi brisevi i analize. Sva četiri slučaja su iz Konjica i bili su u kontaktu s nultim pacijentom. Nemoguće je se odjednom testirati koji su bili u kontaktu s njima i šaljemo ih u izolaciju dok ne dođu na red”, rekao je Avdić.

Kada su u pitanju telefonski brojevi koje je Krizni štab objavio za hitne slučajve prijave oboljelih ili sumnji, od danas će biti pojačane telefonske linije kao i broj osoba koje će se javljati na te brojeve.

Iz Kriznog štaba HNK kazali su kako su ponosni na cijeli tim koji je uspio dosta toga uraditi u vrlo kratkom periodu.

Kada je u pitanju bolnica u Mostaru, potvrđeno je da rade na reorganizaciji. Klinika za infektivne bolesti će biti klinika za Covid, a uprava će također biti izmještena s prvog sprata kako bi imali dovoljno prostorija za liječenje zaraženih pacijenata.

Od sutra je u funkciji i porodilište u SKB Mostar nakon što je izvršena detaljna dezinfekcija. Porodilje su otpuštene kućama i nalaze su i kućnoj izolaciji.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović apelovao je na sve da se pridržavaju mjera i naredbi koje donosi Federalni, ali i kantonalni štab.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad