Cvijanović: Naše porodice ne trebaju živjeti u strahu, poduzimamo mjere pomoći

Vijesti 19. mar 202014:05 > 14:10
N1

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo reakcijom zdravstvenih ustanova u vanrednoj situaciji koja je pogodila svijet, pa i ovaj bh. entitet. Pohvalila je i obrazovni sektor koji je uspio organizovati nastavu na daljinu navodeći kako je sigurna da se klasični sistem nastave neće moći organizovati do kraja drugog polugodišta. Poslovnom sektoru poručila je da Vlada RS brine o njima i da donose set mjera kako bi im se pomoglo u ovoj krizi.

“Smatramo kako će doprinos dati postavljanje šatorskih karantina. To su danas počele raditi Oružane snage BiH. Poseban izazov će biti organizovati život u takvom karantinu, ali naše institucije znaju šta je njihov posao i očekujemo angažman civilne zaštite, zdravstvenih službi, lokalne zajednice te MUP-a”, kazala je Cvijanović nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, premijerom RS Radovanom Viškovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Istakla je kako Vlada RS donosi određene mjere kako i se sanirale štete koje će privreda pretrpjeti s obzirom da je zdravstveni problem postao globalni.

“U cijelom svijetu se očekuju ogromne štete, pa i mi, ali Vlada je definisala niz mjera koje je dogovorila sa poslodavcima. Šaljemo poruku građanima, radnicima i poslodavcima koji već trpe štete, da vodimo računa o njima. Jedna od mjera je i moratorij na plaćanje kredita kada su u pitanju fizička i pravna lica. Naše porodice ne trebaju živjeti u strahu”, rekla je Cvijanović.

Nakon što prođe kriza Vlada RS će formirati fond za pomoć i obnovu privrede u okviru kojeg će se prikupljati sredstva i dijeliti.

“Ovo je vanredna situacija koja daje čitav niz mogućnosti naše Republičkom štabu da djeluje. Većina građana zaslužuje pohvalu zbog ozbiljnosti kako pristupaju problemu, ali moramo razumjeti da postoji i određeni broj neodgovornih pojedinaca koji mogu nanijeti štetu svima. Zbog toga će biti pooštrene kazne”, istakla je.

Naglasila je kako je ova kriza veliki test za sve, ali da će RS izaći iz te krize i da se za to pripremaju kako bi posljedice u ekonomiji bile što manje.

Premijer RS Radovan Višković kazao je da niko nije uputio nikakav zahtjev za ukidanje naredbe o zabrani povećanja cijena, ali da su razgovarali o tome s predstavnicima trgovaca koji su se požalili da su u proteklom periodu nabavne cijene određenih proizvoda bile povećane.

“Inspektori će istražiti da li je tačno da su veliki lanci prodavali robu po većoj cijeni i donosit će se nove odluke za određene robe”, rekao je Višković.

Potvrdio je kako je tačno da RS nema robne rezerve, ali je poručio kako su izdvojili sredstva kako bi mogli nabaviti određenu robu ako bude potrebno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad