Besplatna dostava u Banjaluci za starije osobe i trudnice

Vijesti 19. mar 202017:31 > 19:35
N1

Banjaluka je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je okupio društveno odgovorne kompanije da se uspostavi sistem besplatne dostave životnih namirniica za starija i invalidna lica, da bi se kretanje građana svelo na minimum. U Republici Srpskoj Krizni štab je donio i Odluku kojom se zabranjuje širenja panike.

Starija ili lica sa posebnim potrebama, te trudnice iz Banjaluke od danas ne moraju čekati u redovima da bi kupili osnovne životne namirnice. Gradski krizni štab je uz pomoć društveno odgovornih kompanija pokrenuo besplatnu dostavu za ove kategorije. Roba na kućnu adresu stiže po istim cijenama kao što je u prodavnici.

“Mi smo dostavu ograničili na 15 namirnica i ne težih od 2 kg po svakom artiklu pojedinačno”, kazao je Boris Tomić, Ceger dostava.

Osobe koje se nalaze na spisku Crvenog krsta obroke i osnovne životne namirnice na adresu će dobijati besplatno.

“Ići će od strane Crvenog krsta kućna dostava određenih paketa to su paketi za više dana koji će zamjeniti dostavu kuvane hrane koja se sada vrši šalterski, i ta dostava za korisnike Crvenog krsta je besplatna potpuno”, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Banjalučke ulice su poluprazne, sve koji su u izolaciji kontroliše komunalna policija.

Pitali smo građane boje li se i kako se štite i evo šta su nam kazali:

“Stara sam, bojim se normalno. Vidim nema naroda, situacija je loša.”
“Štitimo se, ne izlazimo u društvo, tu smo porodično i to je to. Maske i rukavice ne koristimo zato što nemamo gdje da kupimo.”
“Preventivno je odrađeno sve kako je trebalo, u odosu na druge zemlje ovo sve je zadovoljavajuće.”
“Izlazim malo i ne znam kako bih komentarisao. Vlada je donijela mjere i to je to.”

Vlada je donijela i Odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, odnosi se na netačne informacije iznesene u sredstvima javnog informisanja ili društvenih mreža.

“Takođe su predviđene i sankcije i kazniće se novčanom kaznom fizičko lice koje bude prekršilo ovu odluku, očekuju kazne od 1.000 do 3.000 KM, dok će pravna lica biti kažnjena kaznom u iznosu od 3.000 do 9.000 KM”, kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

Redovna nastava u osnovnim i srednjimškolama na teritoriji RS neće se moći moći organizovati do kraja polugodišta, mišljenja je entitetska predsjednica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad