Ela Pitić, volonterka Crvenog križa Italije: Čekamo i nadamo se nultom danu

Vijesti 19. mar 202019:15 > 19:22
N1

Ela Pitić, volonterka Crvenog krsta Italije u javljanju za N1 kazala je da se ova zemlja nada da dođe do nule - odnosno do dana kada više nijedna osoba neće biti pozitivna na korona virus. Tek tada se, kako je istakla, mogu nadati nekom poboljšanju.

Danas, 19. marta nije ništa drugačije nego li ostalih dana u Italiji, koja je navjeće žarište korona virusa u Evropi.

“Svakim danom je sve više i više pozitivnih. Iskreno, mi se najviše nadamo da dođemo do nule. Da dođemo do dana da nema nijedna osoba pozitivna. To oćekujemo za desetak dana. Nakon 15 dana od tog dana mi se možemo nadati poboljšanju”, rekla je Pitić za N1.

Ona se za N1 javila iz Leccoa, grada sa 50.000 stanovnika, gdje su ljudi uglavnom odgovorni prema sebi i porodici, odnosno poštuju pravila izolacije.

“Uglavnom je veliki broj Italijana disciplinovan. Ovdje gdje ja živim, jedan član porodice izlazi sedmično u kupovinu i apoteku, ostali sjede kući”, izjavila je.

Kazala je da svi trebaju biti odgovorni, jer će se samo na taj način izaći iz ove situacije.

“Italija i Španija su u najgoroj situaciji. Ovo je rat protiv nevidljivog neprijatelja u kojem moramo biti ujedinjeni. Ako nam je rečeno da sjedimo kući, sjedimo kući. Ovdje nema lijeka, nema vakcine”, poručila je.

U Italiji se nadaju kako se žarište neće proširiti na jug zemlje. Respiratornih aparata, maski fali, kako je kazala.

“Najveću pomoć imali smo od kine. Evropa nam nije izašla u susret”, kazala je dodavši da su ovdje u pravo volonteri prvi na udaru.

“Kada pacijent ima sumnju da je pozitivan – prvi koji mu dođu su volonteru, gdje se procijeni da li je u pitanju grip ili zaraza korona virusom”, kazala je.

Pitić je za N1 poručila da su u Italiji u ovom momentu svi isti, te da u borbi protiv korona virusa nije bitna ni nacija niti boja kože.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad