U BiH zaraženo 89 osoba, smrtni slučaj u Srbiji

Vijesti 20. mar 202005:28 > 22:44
REUTERS/Stringer

U BiH je trenutno 89 osobe zaraženo korona virusom. Tokom dana vam donosimo najnovije, provjerene, informacije u vezi sa korona virusom širom svijeta, regije i zemlje.

Ono što je najbitnije u narednim danima je #OstaniteKuci, što je i naredba nadležnih. Poštujte mjere i #OstaniteKuci poručuju građani iz najpogođenijih država. Detalje pronađite OVDJE.

22:40 Nacionalni stožer za civilnu zaštitu Hrvatske danas je izrazio nezadovoljstvo nepridržavanjem mjera samoizolacije onih kojima je određena, te je objavljeno kako je u Hrvatskoj 128 oboljelih od kojih je troje na respiratoru, a 11 su liječnici.

22:34 Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIPZ) objavio je da su tokom dana otkrivena još dva slučaja zaraženih korona virusom čime je ukupan broj inficiranih povećan na 24.

Radi se o osobama koje su imale kontakt za prethodno zaraženima u Suvoj Reci i Đakovici.

U slučaju Suve Reke radi se o ženskoj osobi staroj 53 godine, a u Đakovici o ženi staroj 43 godine.

22:19 U bolnici u Jerusalemu večeras je preminuo 88-godišnji pacijent zaražen korona virusom, i to je prva žrtva globalne pandemije u Izraelu gde je broj zaraženih dostigao 705.

22:05 Donosimo vam ekskluzivnu priču Leonarda Greca, blogera iz Italije koji je zaražen virusom COVID-19. Kada se zarazio, koji su bili prvi simptomi, čime su ga ljekari liječili i kako se sada osjeća, saznajte iz razgovora koji je obavio kolega Haris Mrkonja.

21:51 Iz Kriznog štaba HNK za N1 večeras su kazali kako se u Sarajevo ne šalju uzorci za dodatno testiranje na korona virus jer je tako dogovoreno na nivou dva centra u Sarajevu i Mostaru.

Shutterstock

21:40 U Turskoj je danas potvrđeno 670 slučajeva zaraze korona virusom, a devet osoba preminulo.

21:25 Svjetska zdravstvena organizacija distribuirala je laboratorijima širom svijeta 1,5 miliona testova na korona virus i trebat će im 80 do 100 puta toliko, kazao je danas dr. Mike Ryan, izvršni direktor SZO za hitne zdravstvene programe, javlja CNN.

21:20 Nakon provedene laboratorijske analize na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, utvrđeno je još šest zaraženih osoba u BiH, potvrdila je za N1 direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović. Osim tri potvrđena slučaja u Sarajevu, analizom su utvrđena i dva oboljela u Goraždu i jedan u Tešnju.

20:55 Svijet se potpuno isključuje zbog pandemije korona virusa. Gradovi koji su nekada bili puni postali su gradovi duhova sa ogromnim ograničenjima koja postaju sastavni dio života ljudi. To je globalni odgovor na pandemiju.

Kada će se to završiti i kada ćemo biti u mogućnosti da nastavimo sa svojim životima?

 20:40 Udruženje “Pomozi.ba” na zvaničnoj Facebook stranici objavilo je vijest kako se preprodaju zaštitne maske, koje je besplatno donirala ova organizacija.

screenshot / YouTube

20:27 Ambasada Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj obratila se građanima BiH koji imaju privremeni boravak u Nizozemskoj.

“Provjerom kod Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske dobili smo jednu informaciju, koja je objavljena i u medijima, a i EU je donijela istu odluku, a to je da svi oni kojima ističe boravak od 90 dana mogu da se jave na instituciju koja je zadužena za to, a zove se IND. Možete se obratiti telefonski i dobit će sve upute šta trebate ispuniti da bi zakonski po svim pravilima produžili svoj boravak ovdje i u cijeloj EU. Broj telefona je 088 043 0430”, kazala je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj Mirsada Čolaković.

Opširnije na ovom linku.

20:20 U Sloveniji je do petka u 14 sati potvrđen 341 slučaj zaraženih korona virusom te su u međuvremenu potvrđena 22 nova slučaja zaraze u odnosu na jučer, objavio je u petak slovenski Institut za javno zdravlje.

20:10 U Federaciji Bosne i Hercegovine potvrđena su 24 slučaja korona virusa, podatak je Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Među podacima se nalazi i pregled broja testiranih po kantonima, iz kojeg se vidi da je najviše testirano u HNK – 100, zatim u Tuzlanskom kantonu – 64, dok je u Sarajevskom kantonu testirano 50 osoba.

19:55 Vlada Kantona Sarajevo (KS) osigurava vanredni prijevoz za uposlenike u sektoru zdravstva i sigurnosti u tom kantonu, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

N1

19:30 Federalni štab civilne zaštite donio je odluku o zabrani kretanja svim osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Naredba je odmah stupila na snagu i primijenjivat će se do 31. marta.

Četvrta vanredna sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite donijela je nove mjera za građane u Federaciji.

19:25 Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, dala prethodnu saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini, u ukupnom iznosu do 2.096.415 KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

19:20 Još jedna osoba je pozitivna na korona virus u Mostaru.

Kako javlja reporterka N1 koja prati situaciju u gradu na Neretvi Tina Jelin-Dizdar, radi se o ženskoj osobi i za sada nije poznato da li je povezana sa prvim klasterom, tj. prvozaraženim.

19:12 Sve je veći broj bh. državljana koji se javljaju sa problemima u zemljama poput Austrije, Češke i drugih, jer su ostali bez posla, ili su tamo bili zaposleni na crno.

19:07 U ponoć se obustavlja sav javni gradski saobraćaj u Sarajevu, na osnovu odluke Federalnog štaba civilne zaštite. Istom odlukom, saobraćaće jedino taksi prevoz, uz stroge mjere prevencije.

Shutterstock

19:03 Angelo Borrelli, direktor Civilne zaštite Italije, u petak predvečer kazao je da je u protekla 24 sata preminulo 627 osoba od COVID-19, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka širenja korona virusa u toj zemlji.

18:54 Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je da su obezbijeđena sredstva da se kupi 50.000 novih testova za korona virus.

18:40 Od ukupno 135 registrovanih slučajeva korona virusa u Srbiji, osam osoba se nalazi na respiratorima i “bore se za život”.

18:30 Iz Bosnalijeka su potvrdili da će narednih mjeseci moći proizvoditi potrebne lijekove i dezinfekciona sredstva za bolnice.

18:20 Prvi preminuli od korona virusa u Srbiji, potvrđeno je danas.

18:05 Danas je zabilježeno četrnaest novih zaraženih osoba u Bosni i Hercegovini.

18:02 Željko Stojković je Sarajlija koji radi kao instrumentar u Bresci, Lombardija Italija, a za N1 je govorio o borbi Italije sa korona virusom.

“Situacija je grozna, nema razlike od jučer i prekjučer. Žrtve se broje na stotine, bolnice su pretrpane, ostali smo samo sa par sala koje ćemo pretvoriti u intenzivnu njegu. Morat ćemo zatvoriti operativni tok i pretvoriti u pružanje pomoći oboljelim”, kazao je Stojković.

N1

17:59 Šukrija Zvizdić, mikrobiolog, gostujući u programu N1 kazao je da je ovaj korona virus najbrži kojeg on poznaje iz medicine. Ovo je virus koji se konstantno pomalo mijenja, te da je ovaj koji je prisutan u evropi – različit u odnosu na onaj koji se pojavio u Kini.

17:53 Više od 300 miliona djece širom sveta nema pristup školskim kantinama zbog pandemije korona virusa, posebno u Africi gdje je obrok u školi jedini koji djeca imaju tokom dana, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

17:35 Bugarski parlament u petak je nakon žustre rasprave odlučio poslati vojsku u pomoć za provedbu mjera za suzbijanje širenje korona virusa, što uključuje i primjenu sile.

17:30 Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) upozorava građane tog entiteta, a posebno stanovnike Banje Luke, da postoje saznanja da su se pojavile grupe osoba koje se predstavljaju kao ekipe za dezinfekciju stanova, a koji potpuno zaštićeni maskama, pokušavaju iskoristiti trenutnu situaciju i ući u tuđe stanove ili kuće s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

17:20 Dr. Bakira Nakaša, infektologa u mirovini, u razgovoru za Fenu objasnio je zašto se BiH neće ponoviti španski i italijanski scenario.

17:10 Anonimni šeik donirao 11,5 tisuća tona zaštitne medicinske opreme Hrvatskoj.

N1

16:59 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je od jutros od 7 sati broj zaraženih korona virusom porastao za 15 osoba, na 128 oboljelih, te kako je, uz pet izliječenih, troje teže oboljelih priključeno na respiratore.

16:55 Najmanje 10.316 osoba je do sada umrlo od posljedica korona virusa u svijetu, podaci su France Pressa koji su prikupljeni od zvaničnih izvora.

Više od 246.440 potvrđenih slučajeva koronom registrovano je u 161 zemlji sveta i teritoriji, ali, kako dodaje AFP-ovi podaci ne predstavljaju pravu sliku jer veliki broj zemalja testira samo one ljude koji imaju simtpome gripa.

16:51 Željeznice Republike Srpske od nedjelje, u ponoć, u potpunosti otkazuju lokalni putnički saobraćaj na svim relacijama.

16:49 Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, održao je danas videokonferenciju sa direktorima i rukovodiocima sigurnosnih agencija u BiH.

16:40 Federalni štab civilne zaštite donio je odluku o zabrani kretanja svim osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH.

16:30 U posljednjih 24 sata na području Republike Srpske je utvrđeno da 32 osobe nisu poštovala mjere kućne izolacije zbog čega su im izrečene prekršajne kazne.

N1

16:19 Hasan Škiljo, direktora Opće bolnice u Tešnju, za N1 je kazao da je bolnica spremila izolatorij za pacijente sa korona virusom.

“Mi imamo sreću da imamo takvu konstrukciju zgrade da možemo potpuno odvojiti ulaz za te suspektne slučajeve sa pozitivnom epidemiološkom anketom od zdravih i svi mogu biti zbrinuti kako to nalaže struka”.

16:09 Niti jedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći da računaju na pomoć Vlade Republike Srpske, saopšteno je danas nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS-a.

16:06 Od jučer popodne do danas se tri hiljade ljudi oporavilo od korona virusa i sada ukupan broj oporavljenih iznosi 89.915.

16:00 Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom članku u časopisu New England Journal of Medicine otkrilo je da korona virus SARS-CoV-2 ostaje stabilniji ako padne na površinu od plastike i čelika te mu se stabilnost naruši ako padne na površinu od kartona ili bakra, prenosi The Economist.

15:55 Da život možda ne mora u potpunosti stati tokom trajanja pandemije korona virusa dokazuju ljudi čiji je posao direktno ugrožen ovom pošasti koja je zahvatila gotovo cijeli svijet. Muzičari, bendovi, DJ-evi – ukratko – ljudi čiji posao ovisi o publici i okupljenoj masi.

Zanimljivu priču pročitajte OVDJE.

N1

15:50 Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” osigurala je 2.000 zaštitnih maski za federalne sanitarne inspektore i uposlenike Federalne uprave za inspekcijske poslove

15:40 Bavarska je kao prva savezna pokrajina uvela daljnju mjeru ograničenja kretanja građana, a savezne zemlje Bremen, Hessen, Porajnje-Falačka i Sarska od sutra zatvaraju sve restorane i kafiće, priopćeno je u petak.

15:18 Patrijarh Irinej: Crkve neće biti zatvarane tokom vanrednog stanja

15:12 Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić suspendovao je policijskog službenika JGP Brčko R.K.

“Protiv imenovanog policijskog službenika pokrenut je disciplinski postupak zbog postojanja sumnje da je isti počinio teže povredu službene dužnosti, iz člana 105. stav (1) tačka 1), 9) i 23) Zakona o policijskim službenicima BiH, što se definira kao neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja, kao i krivični postupak donošenjem Naredbe o sprovođenju istrage od strane Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZ BiH”, saopšteno je iz Granične policije BiH.

14:55 Danas su ispred bihaćke bolnice postavljeni trijažni šatori, kojim će se maksimalno reducirati kretanja u bolničkom krugu, odnosno izbjeći nepotreban kontakt potencijalnih pacijenata i zdravstvenog osoblja.

14:49 Zatvaraju se dječja igrališta u Zagrebu, Sisku, Varaždinu…

14:29 Narodno pozorište Sarajevo 21. marta počinje sa emitovanjem predstava putem svog YouTube kanala.

N1/Šerif Kapetanović

Sve informacije OVDJE.

14:07 Nakon što je vlasnik firme Lafat komerc Kalesija, Adnan Lović obavijestio Općinu Kalesija da njegova kompanija koja upošljava oko 350 radnika privremeno prestaje sa radom zbog vanrednog stanja na području BiH, općinski načelnik Sead Džafić danas je sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem obišao ovo privredno društvo, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Vlasnik kompanije načelnika je upoznao sa razlozima zbog kojih se odlučio na ovaj potez rekavši da je onemogućen izvoz robe koja se proizvodi u pogonima Lafata u Kalesiji, ali i drugih ekonomskih faktora koji negativno utiču na opstanak preduzeća.

Više OVDJE.

14:02 Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

14:01 Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović kaže da KCUS nije dobio bilo kakav pisani, a ni zvanični upit od direktora Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću dr. Hajrudina Havića za prebacivanje oboljelog od koronavirusa.

13:49 Žene u Loparama počele šiti zaštitne maske: Od pamuka su i mogu se otkuhavati

13:42 Postupajući po zahtjevima nadležnih inspekcijskih organa, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jučer su izvršili 511 kontrola poštivanja izrečenih mjera izolacije, a u 39 slučajeva osobe kojima je izrečena navedena mjera nisu zatečene na adresi.

13:31 Od posljedica zaraze novim tipom korona virusa u Španiji je u posljednja 24 sata umrlo 235 osoba.

13:34 Ministar zdravstva HNK Goran Opsenica je govorio danas nakon sjednice Kriznog štaba HNK povodom korona virusa.

Opsenica je na početku govorio o važnosti ne širenja panike među građanima.

“Sigurno vas zanima slučaj kojim je kriza počela. Za mene, i sama činjenica da se korona virus pojavio na odjelu za plućne bolesti je, skočivši pritom iz predvorja, je toliko šokantna i alarmantna da mislim da je ne smijemo previše medijski eksponirati jer tako širimo paniku. Ne amnestiram bilo koga od ogovornosti, ali će se morati paziti”, kaže Opsenica.

Detaljnije OVDJE.

13:18 Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poziva građane na oprez zbog postojanja navodne grupe osoba koji pljačkaju stanove.

Saopštenje MUP-a pročitajte na OVOM linku.

13:19 U prva 3 tjedna koronašopinga vino i žestoka alkoholna pića rastu većom stopom rasta u odnosu na rast kategorije sapuna, pokazuje istraživanje Gfk.

13:14 Prvozaraženi iz Mostara u teškom stanju, čekaju se rezultati 17 uzoraka. Detaljnije na OVOM linku.

13:09 Republički štab za vanredne situacije neće ostaviti neobezbjeđene studente iz Republike Srpske u inozemstvu, rekao je danas Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a.

Nakon sjednice štaba on je rekao da prema podacima javnih univerziteta u RS-u u inozemstvu se nalazi 25 studenata, i to u Španiji, Rusiji i Poljskoj, a tokom dana očekuju se podaci drugih obrazovnih ustanova.

12:53 Federalni štab civilne zaštite (FUCZ) održat će danas četvrtu vanrednu sjednicu povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH.

12:48 Historijska džuma u Sarajevu: Šta je poruka Kur'ana i Biblije?

12:47 Oglasio se GRAS nakon naredbe o obustavi saobraćaja u Sarajevu

11:42 U Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) do petka ujutro rješenje o samizolaciji dobilo je ukupno 295 građana te županije, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na 160 osoba koliko ih je u četvrtak bilo u samoizolaciji.

12:31 Naša vjera u Boga ovih dana je na velikoj i ozbiljnoj kušnji. Prepali smo se bolesti. Zanemarili smo temeljnu Božiju poruku o kojoj nam govore i Biblija i Kur'an: život je satkan od iskušenja koja nas prate na našem zemaljskom putovanju. Stoga, nadiđimo strah. Budimo čvrsti i jaki, hrabri i odvažni! Ne dozvolimo da robujemo strahu od bolesti koja nas može i zaobići, ako se pravilno i odgovorno postavimo, poruka je reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića s današnje hutbe u Gazi Husrev-Begovoj džamiji.

Hutbu pročitajte OVDJE.

12:24 Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić kazao je kako na području ovog kantona nema novih slučajeva zaraze, a da je pod zdravstvenim nadzorom oko 1.950 osoba. Svih pet zaraženih su dobro, a jedna je osoba smještna na Infektivni odjel Kantonalne bolnice Zenica.

OPŠIRNIJE.

12:07 Glumac Bojan Perić stigao je iz New Yorka u Beograd posljednjim avonom Air Srbije koji je poletio iz tog grada za Beograd, i sada mora da provede 14 dana u samoizolaciji. On je pozvao sve građane da poštuju mjere koje za cilj imaju da se uspori širenje koronavirusa.

12:06 Kavazović predvodi džumu Gazi Husrev-begovoj džamiji, osiguran prenos namaza i hutbe

11:53 Tužiteljstvo BiH: Procesuirat ćemo sve koje ugroze zdravlje i sigurnost građana

11:52 Iran: Od posljedica zaraze umrlo 1.433 ljudi, 149 u posljednja 24 sata

11:49 Radijska stanica Antena Zagreb je u saradnji s grupom TBF snimila spot pod nazivom Himna karantene.

11:35 Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Francuskoj Kemal Muftić smatra da je koronavirus planetarni problem koji treba vrlo ozbiljno shvatiti i još mu ozbiljnije pristupiti.

“U suštini, to je ratno stanje. Stoga je neoophodna izolacija, maksimalno reduciranje kretanja, osim službi koje moraju raditi”, kazao je.

Istakao je da je u toj zemlji ostalo i nekoliko desetina građana BiH.

11:24 Donosimo spisak zemalja u kojima još uvijek nisu zabilježeni slučajevi korona virusa.

11:24 U Srbiji bez džume namaza do daljnjeg. Takve odluke donijeli su organi Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS). Opširnije na OVOM linku. 

11:20 Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, nakon što su telefonski razgovarali o omogućavanju kretanja roba i građana, izazvanih zbog problema pojave korona virusa, dogovorili su i olakšani način tranzita hrvatskih državljana kroz Neum.

11:13 Kako finansijski prebroditi krizu izazvanu korona virusom

11:13 Prevoznici iz Republike Srpske upozoravaju da će obustaviti sav transport ka i iz Evropske unije zbog dugotrajnih procedura koje je zbog korona virusa prevashodno uvela Hrvatska.

Opširnije na OVOM linku.

10:54 Turski ekspert Isik: Korona virus ne prelazi na bebu u maternici. Opširnije pojašnjenje potražite na OVOM linku.

10:48 U želji da pružimo podršku u novonastaloj situaciji kojom smo svi pogođeni, Telemach trajno povećava brzinu interneta osnovnim školama u Bosni i Hercegovini koje koriste naše usluge na čak 150 Mbps – saopćeno je iz ove kompanije.

Opšrirnije na OVOM linku.

10:46 Korona virus se nastavlja širiti među igračima sjevernoameričke košarkaške NBA lige. O novim slučajevima zaraze izvijestile su ekipe Philadelphia 76'ers, Boston Celtics, Los Angeles Lakers i Denver Nuggets.

Detaljnije na OVOM linku.

10:34 Profesor Vedran Zubić, gostujući u Novom danu na N1 kazao je da podržava ideju da se vojska stavi na ulice Bosne i Hercegovine ispred zdravstvenih institucija, apoteka i prodavnica. On je rekao da u momentima pandemije nikome ne trebaju ministri i funkcioneri da daju preporuke, nego da daju naredbe kako bi se zaštitili ljudski životi.

Zubić: Sva bahatost i priča ‘ne znaš ti ko sam ja’ sada dolazi na naplatu. OPŠIRNIJE.

10:30 Potvrđeno pet novih slučajeva zaraze korona virusom u BiH. Detaljnije OVDJE. 

10:19 YouTube je danas objavio da će ograničiti sadržaj korisnicima u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji kako bi izbjegao preopterećenje internetskih servera.

YouTube će smanjiti kvalitetu prikaza videosadržaja, odnosno korisnici ga više neće moći gledati u “full HD” rezoluciji, nego će ona biti smanjena kako bi se osigurala protočnost interneta. Ova odluka bit će na snazi sljedećih 30 dana.

Detaljnije na OVOM linku.

10:09 Vlada Srbije poslaće i svoje i avione Air Srbije po putnike koji su ostali zarobljeni na mnogim aerodromima u svijetu.

10:04 Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić saopćio je pozitivnu vijest da je prvi klaster zaraze korona virusa ugašen jer je istekao period od 14 dana i nema novozaraženih.

10:00 Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravsto Grada Zagreba Ivana Pajić Portolan u Novom je danu odgovarala na pitanja gledatelja i čitatelja portala u našoj rubrici “Pitajte stručnjake na N1”.

Stručnjakinja odgovara širi li se zaraza zrakom i jesu li maske dobra zaštita.

Detaljnije OVDJE.

9:53 Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, objavljenog juče u popodnevnim časovima, u Republici Srpskoj nisu registrovane nove osobe kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a trenutno su u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 11.263 osobe.

9:48 Kamion “Bosnalijeka”, koji prevozi supstancu za proizvodnju dezinfekcionih sredstava, deblokiran je u Mađarskoj i pod policijskom pratnjom, preko Hrvatske, stigao je u Bosnu i Hercegovinu.

9:40 Hrvatska: Osam novooboljelih od korona virusa, zaraženo 11 ljekara

9:28 Od korona virusa je u Wuhanu, epicentru epidemije, umrlo 1,4 posto oboljelih, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak koje ističe da je s godinama oboljelih rasla i smrtnost.

Više informacija OVDJE.

9:18 Naučnici u Australiji tvrde da su otkrili na koji način se imuni sistem čovjeka bori protiv novog korona virusa.

9:17 Upućen zahtjev za potpunu obustavu rada u vrtićima i osnovnim školama. Više na LINKU.

09:07 – U Turskoj je zabilježen četvrti smrtni slučaj od posljedica zaraze korona virusom. Vijest čitajte OVDJE.

08:55 – Gosti Novog dana bili su porodica Stevanović – dr. Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjeljenja u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš, supruga dr. Nevzeta Stevanović, specijalistica traumatske psihologije i kćerka Nina Stevanović, arhitektica koja živi i radi u Barceloni.

Nina nam je kazala kako se situacija u Barceloni pooštrava i da je to bilo očekivano.

Sad dolazi do posljedica onog što se dešavalo prije karantina, dolazi do zagušenja zdravstvenog sistema. Očekuje se da će situacija eskalirati u sljedećih nekoliko dana i onda će se tek moći vidjeti prve naznake da li karantin doprinosi smanjenju broja teško oboljelih koji trebaju zdravstvenu pomoć“, kazala je za N1.

08:55 – Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić obratila se danas javnosti poručivši kako će školska godina za sve učenike biti završena kako je i planirano planom i programom, te da će učenici nakon pohađanje nastave na daljinu polagati ispite.

Od ponedjeljka, 23. marta, počinje online nastava i za srednjoškolce, ali i za djecu s poteškoćama u razvoju i učenike muzičkih škola.

08:41 – U zadnjih nekoliko dana na područje Kantona 10 došlo je oko 150 osoba iz rizičnih zemalja, odnosno zemalja koje su zahvaćene koronavirusom, te su im sanitarni inspektori uručili rješenja o samoizolaciji.

08:16 – Na području Unsko-sanskog kantona jučer je potvrđen drugi slučaj zaraze korona virusom.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić istakao je kako je pacijent hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti.

Tražili su njegovo izmještanje na KCUS, no odobrenje nisu dobili, kaže Havić.

08:09 – Od posljedica zaraze korona virusom u svijetu umrlo više od 10.000 osoba. Čitajte vijest OVDJE.

8:15 U Srbiji je do 8 sati 19. marta registrovano ukupno 118 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs. Do juče je bilo 103 potvrđena slučaja.

8:00 Broj mrtvih u svijetu od korona virusa u petak u jutarnjim satima iznosi 10.047, objavljeno je sa Univerziteta Johns Hopkins..

07:46 – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine saopćila je da ulaže maksimalne napore da svoje aktivnosti uskladi s preporukama nadležnih organa u Federaciji BiH i kantonima a da pri tome ne ugrozi stabilnost elektroenergetskog sistema i snabdijevanje kupaca električnom energijom.

U toku proglašenog stanja nesreće, neće biti obustave isporuke električne energije po osnovu dugovanja, saopćeno je iz EPBiH.

07:33 – Italijanske vlasti razmatraju mogućnost strožih zabrana kretanja nakon što su podaci telekomunikacijskih tvrtki pokazali da se previše ljudi još uvijek kreće okolo.

07:26 – Zbog sprečavanja širenja korona virusa, Hrvatska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini. Izvještaj BIHAMK-a pročitajte OVDJE.

07:08 – U ponoć je u Sloveniji stupila na snagu vladina uredba o zabrani kretanja i okupljanja na javnim mjestima i površinama. Detalje čitajte OVDJE.

06:59 – U Otvorenom na HRT-u Krunoslav Capak sudjelovao je u razgovoru o tome kako organizirati život u vrijeme korona virusa.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kakav je danas zdravstveni karton Hrvatske.

“Mi smo popodne objavili da imamo 105 slučajeva, to je od jučer 18 novih, iako sada već radimo između 100 i 200 testova dnevno pa je moguće da je u međuvremenu još neki novopozitivni. To ćemo objaviti na press konferenciji u devet ujutro. Malo se proširio virus na neke dodatne županije, znate da u Dalmaciji imamo prve slučajeve. Sve više i više županija je zahvaćeno. Situacija nije bitno promijenjena jer smo još uvijek u fazi da je većina oboljelih povratnici iz inozemstva koji su virus donijeli s putovanja – Italija, Austrija, Njemačka, SAD, Južna Amerika…”, kazao je Capak.

06:55 – Katolici širom svijeta pridružili su se u četvrtak navečer papi Franji u molitvi da se zaustavi pandemija korona virusa od koje je u Italiji umrlo više ljudi nego bilo gdje širom svijeta. Vijest donosimo OVDJE.

06:49 – Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša saopštio je da su otkrivena još tri slučaja korona virusa u Crnoj Gori, tako da je ukupno 13 oboljelih u zemlji.

Prvi slučaj otkriven je preksinoć, a ovo, kako navodi, ukazuje da se epidemija širi.

6:39 Dok traju mjere koje je donela Vlada Srbije zbog širenja korona virusa, sahranama na čačanskom gradskom groblju može prisustvovati najviše deset osoba, izjavio je Dragan Nikolić direktor Javno komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo.

6:30 Globalna pandemija korona virusa paralisala je gotovo cijeli svijet, Evropu pogotovo. Sport kao i većina aktivnosti je stala. Do četvrtka, fudbal se igrao samo u Turskoj, koja je u međuvremenu otkazala sva nadmetanja. U toku je ostalo samo fudbalsko takmičenje u Bjelorusiji.

Detalji OVDJE.

6:15 KS: Nije zabranjen rad maloprodajnim prodavnicima higijenskih potrepština

6:13 Poslije pozitivnog testa na koronavirus Danielea Ruganija, cijeli tim Juventusa ostao je u karantinu. Međutim, u toku jučerašnjeg dana pojavila se vijest da je Gonzalo Higuain otišao iz Torina i to na aerodrom za Argentinu. Među onima koji su napustili Staru damu su i Miralem Pjanić i Sami Khedira.

Ipak, iz kluba su obavestili da su njih trojica dobili dozvolu da napuste izolaciju, pošto su negativni na koronavirus.

Opširnije OVDJE. 

Kako saznaje Fena, u slučaju zaraze korona virusom iz Goražda koji je potvrđen sinoć, radi se o direktorici kompanije namjenske industrije „Ginex“ Muneveri Fočo koja se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a koja je prisustvovala nedavnoj proslavi povodom 70 godina kompanije „Igman“ u Konjicu gdje su također zabilježeni slučajevi koronavirusa. 

VEZANE VIJESTI

Sinoć, građani Banjaluke odazvali su se pozivu sa društvenih mreža i u 20 sati glasnim aplauzom sa balkona nagradili nesebičnu borbu ljekara i medicinara protiv korona virusa.

Također, turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan obećao je da će Turska Bosni i Hercegovini uputiti pomoć u medicinskoj opremi.

“Prošle sedmice je moj Kabinet, na osnovu potreba koje imaju naši stučni medicinski timovi, sačinio specifikaciju i uputio Ministarstvu zdravstva Turske molbu za pomoć. Večeras me predsjednik Erdogan pozvao telefonom i saopćio mi da će ta pomoć biti odobrena Bosni i Hercegovini. Na tome sam zahvalio turskom narodu i njemu lično u ime svih građana naše zemlje”, kazao je Izetbegović za Fenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad