Trivić: Učenici će polagati ispite, počinje nastava i za djecu s poteškoćama

Vijesti 20. mar 202008:42 > 08:55
Srna

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić obratila se danas javnosti poručivši kako će školska godina za sve učenike biti završena kako je i planirano planom i programom, te da će učenici nakon pohađanje nastave na daljinu polagati ispite.

Od ponedjeljka, 23. marta, počinje online nastava i za srednjoškolce, ali i za djecu s poteškoćama u razvoju i učenike muzičkih škola.

Istakla je kako se nastava na daljinu uz pomoć RTRS-a za učenike osnovnih škola pokazala efikasnom, a da su djeca i nastavnici ozbiljno shvatili ovaj oblik nastave i svakodnevno rješavaju zadatke.

“Odlučili smo se na ovaj korak da ne gubimo vrijeme, a naši učenici steknu znanja na koji god je to način definisano, u ovom slučaju zakonom. Nastava na daljinu se ne može shvatiti kao dodatna nastava. Direktorima svih škola su upućeni dopisi i oni će na sedmičnom nivou izvještavati ministarstvo kako su to realizovali. Srednjoškolsk online nastava će se izvoditi isključivo putem interneta, a od svakog direktora smo dobili modele kako će to raditi”, kazalaje Trivić.

Dodala je kako se od ponedjeljka uvode i predmeti fizičko, muzičko i likovno, tako da će biti obuhvaćeni svi predmeti koje su učenici imali i u klasičnom izvođenju nastave.

“Ovim se potvrdila važnost upotrebe novih tehnologija u obrazovnom sistemu. Važno je napomenti da će školska godina biti završena i zakonski nam se omogućava da učenici polažu ispite na kraju godine nakon učenja na daljinu”, rekla je Trivić.

Zbog špekulacija koje su se pojavile na društvenim mrežama podsjetila je da je Vlada RS donijela Odluku kojom se zabranjuje izazivanje panike u vanrednoj situaciji te da je iznošenje lažnih informacija kažnjivo novčanom kaznom do 9.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad