Kavazović predvodi džumu Gazi Husrev-begovoj džamiji, osiguran prijenos namaza

Vijesti 20. mar 202012:03 > 12:06
N1

Džuma namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodit će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a u skladu s instrukcijama nadležnih i aktuelne situacije - džuma – namazu će prisustvovati samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

Na portalu Islamske zajednice u BiH saopšteno je da će zbog važnosti i specifičnosti situacije džumu će prenositi NTV Hayat i Radio BIR, dok je live stream omogućen preko Facebook profila Radija BIR.

Podsjećamo, Vijeće muftija je odlučilo da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja korona virusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Za Islamsku zajednicu i njene pripadnike je iznimno važno da se simbolički očuva institucija džuma-namaza bez da se ugroze životi ljudi.

Imami će se pobrinuti da se džuma-namaz obavlja na način da će obredu prisustvovati imam sa onim džematlijama koje će odrediti imam i džematski odbor. Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa. Vijeće naglašava da osobe koje spadaju u rizične skupine (starije osobe, hronični bolesnici itd.) ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad